Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na Slovensku úspešne transplantovali sté srdce
Zdielať na

Na Slovensku úspešne transplantovali sté srdce

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Prednosta Kliniky srdcovej chirurgie Viliam Fischer potvrdil, že nové srdce dostal 50-ročný muž, ktorý už dýcha bez prístrojov.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave dnes úspešne transplantovali srdce 100. pacientovi. Prednosta Kliniky srdcovej chirurgie Viliam Fischer potvrdil, že nové srdce dostal 50-ročný muž, ktorý už dýcha bez prístrojov.

"Vyzerá to dobre," dodal. Operačný tím viedol primár Kliniky srdcovej chirurgie Michal Hulman.

Prvú úspešnú transplantáciu srdca vykonal pred desiatimi rokmi, v noci z 20. na 21. marca 1998, Viliam Fischer. Vtedy 58-ročnému pacientovi nové srdce slúžilo niekoľko rokov. Podľahol ťažkej chorobe, ktorá nesúvisela s jeho pôvodným ochorením. Už pri príležitosti 10. výročia slovenskí lekári dúfali, že budú mať za sebou 100. transplantáciu.

Ako vtedy uviedol Fischer, počet transplantácií v okolitých krajinách je podstatne vyšší ako na Slovensku. K európskemu priemeru sme sa priblížili vlani, keď dostalo nové srdce 21 pacientov. Tento rok zatiaľ vykonali len tri transplantácie srdca.

Na Slovensku je najväčším problémom pri transplantáciách srdca nedostatok darcov. Každú transplantáciu srdca, ktorej náklady sa pohybujú priemerne do jedného milióna korún, hradí v plnom rozsahu zdravotná poisťovňa. Legislatívne u nás platí pri odbere orgánov od mŕtvych darcov (s diagnostikovanou mozgovou smrťou) princíp predpokladaného súhlasu.

Ak daná osoba nevydala počas života vyhlásenie, v ktorom nesúhlasí s odberom orgánov, predpokladá sa, že s ním súhlasí. Na Slovensku existuje i register nedarcov pri Slovenskom centre orgánových transplantácií, kde sa môže človek zaevidovať v prípade nesúhlasu s potenciálnym darovaním orgánov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy