Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bojnický zámok možno už čoskoro odhalí svoju tajnú chodbu. Prebieha unikátny výskum
Zdielať na

Bojnický zámok možno už čoskoro odhalí svoju tajnú chodbu. Prebieha unikátny výskum

BOJNICE / Bojnický zámok možno vydá jedno zo svojich najväčších tajomstiev – legendárnu tajnú chodbu. V týchto dňoch ho totiž začali dôkladne skúmať experti. Špeciálnymi prístrojmi hľadajú nielen tajné chodby, ale aj predmety, ktoré sa môžu nachádzať v múroch. Neprebádaných miest je tam ešte stále veľa.

Kúsok po kúsku prezrú Bojnický zámok odborníci so špeciálnymi prístrojmi. Robia unikátny výskum. "Robíme komplexný prieskum nielen zámku, ale aj okolia," povedal riaditeľ Bojnického zámku Ján Papco. Používajú viacero prístrojov a metód. Všetko čo nájdu dôkladne zdokumentujú. V rámci Slovenska ide o pilotný a jedinečný projekt. 

Odborníci nevylučujú, že nájdu aj vchod do tajnej chodby. "V studni, v jaskyni sa narazilo na tri balvany, o ktorých sa hovorí, že sú to štuple, ktoré keď sa odstránia, tak by sme sa mohli dostať ďalej," dodal Papco. 

"Myslím si, že chodba sa objaví," povedal realizátor výskumu Michal Bartko. Prieskum bude trvať rok. Odborníci sú na zámku iba pár dní a už našli v jednej zo stien neznámy predmet. 

Romantický Bojnický zámok sa už tradične mení na domov strašidiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy