Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovenskí dopravcovia sú nespokojní. Do štrajku sa už pridali aj autobusári
Zdielať na

Slovenskí dopravcovia sú nespokojní. Do štrajku sa už pridali aj autobusári

BRATISLAVA / Stovky zamestnancov železníc z celého Slovenska trúbením a pískaním upozorňovali na nízke platy. Nespokojní sú aj vodiči autobusov. Kým železničiari už vstúpili do štrajkovej pohotovosti autobusári zatiaľ podmienky vyjednávajú v pokojnej atmosfére.

Pred budovou generálneho riaditeľstva ŽSR sa stretlo približne 500 nespokojných železničiarov. Protestujúci cestovali do Bratislavy vlakmi zo všetkých regiónov Slovenska. Kolektívna zmluva im vypršala koncom roka 2018 a odvtedy sa s vedením ŽSR odbory nevedia dohodnúť. Situácia sa týka približne
13 000 zamestnancov železníc od traťových robotníkov, elektrikárov, elektromontérov návesných majstrov až po administratívnych pracovníkov.

Začiatkom januára ohlásili odbory štrajkovú pohotovosť. Nepáči sa im aj návrh zamestnávateľa na zvýšenie miezd o 10 eur a žiadajú prilepšenie aspoň o 100 eur. "Ja robím v Košiciach signalistu a chcem, aby naša práca bola ohodnotená tak ako má byť," vyjadril sa jeden z protestujúcich. 

Spokojní so svojimi výplatnými páskami nie sú ani slovenskí vodiči autobus, snažia sa vyjednať lepšie podmienky. "Žiadali sme navýšiť o 10,5 percenta," povedala podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková. "Je to pomerne agresívne toto žiadať, malo by to zohľadňovať stav v konkrétnej firme," vyjadril sa predseda Zväzu autobusovej dopravy Peter Sadovský.

 Nálady na bode mrazu sú medzi vodičmi po celom Slovensku, najnižšie platy majú na východe a juhu.  "Všade sa hovorí ako sa našej ekonomike darí, ale naši ľudia to necítia," poznamenal Róbert Molnár zo SAD Lučenec. Odborári majú za sebou tretie kolo vyjednávaní so zväzom autobusovej dopravy, po dnešku tvrdia, že by k dohode mohlo dôjsť, no kým nebude kolektívna zmluva podpísaná, v hre je stále aj hrozba štrajkovej pohotovosti.  

V rokovaniach pokračujú aj železničiari, ktorí po ukončení 6. kola vyjednávania o kolektívnej zmluve s vedením železníc, nedospeli k dohode. "ŽSR prišli v tejto téme s návrhom riešení prostredníctvom garantovaných mimoriadnych prémií pri dobrých hospodárskych výsledkoch," informovali železnice. 

Dopravný podnik pred nedávnom tiež vyhlásil štrajk. Čo ich k tomu viedlo?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy