Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové operačné zariadenie pre vážne zákroky u detí
Zdielať na

Nové operačné zariadenie pre vážne zákroky u detí

BRATISLAVA / Mikroskop si asi dokáže predstaviť každý z nás. Ten, ktorý uvidíte, je však podľa lekárov úplne iný level. Začali s ním pracovať v týchto dňoch v Národnom ústave detských chorôb. Slúžiť bude aj vrámci neurocentra, ktoré otvoria v marci. Malých pacientov už nebudú musieť kvôli takýmto špeciálnym operáciám prevážať do zahraničia.

Ako môže špeciálny prístroj pomôcť pri náročných operáciách lekári ilustrovali pred novinármi na zelenine. Lekári zdôrazňujú: ide hlavne o vysokú bezpečnosť.

Bruno Rudinský, lekár NÚDCH vraví: "Tieto operácie sú závislé na špičkových technológiách, pretože pracujeme s hmotou, ktorá nemá možnosti regenerácie."

Umožnuje 3D zobrazenie či použitie endoskopu. A keď zariadenie chirurg odloží, samé sa vráti a zaostrí na pôvodné miesto.

"Tento prístroj bol zakúpený z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva, bolo to 525 tisíc bez DPH," opisuje nákup aparátu ministerka Kalavská.

Týmto sa dobudovalo spinálne centrum, ktoré sa začalo budovať v roku 2013. V marci tu otvoria komplexné neurocentrum a mnohé prípady, ktoré posielali do zahraničia, budú už operovať tu. Odborníkov mali aj doteraz, chýbalo však vybavenie. "Detskí pacienti už nebudú musieť byť prevážaní na iné pracoviská," hovorí ministerka Kalavská.


Výbava neurologickej kliniky bola nedávno stredobodom horúcej diskusie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy