Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stovky hasičov prišli pomáhať v boji so snehom, ku ktorému sa pridal aj mráz -21 stupňov
Zdielať na

Stovky hasičov prišli pomáhať v boji so snehom, ku ktorému sa pridal aj mráz -21 stupňov

ORAVA / K snehovej kalamite na Orave , ktorá trvá už niekoľko dní, sa pridal aj arktický mráz, ktorý už aj tak ťažkú situáciu ešte viac skomplikoval. Až 400 hasičov a dobrovoľníkov prišlo na pomoc do Novote, Mútneho, Zákamenneho a najviac postihnutej Oravskej Lesnej. Na ich prácu sa prišla pozrieť aj ministerka vnútra.

"Sme povolali dobrovoľných hasičov z celého Slovenska," hovorí ministerka vnútra Denisa Saková. Približne 250 hasičov sa rozchádza do okolitých obcí, aby mohli ľuďom pomáhať.

"Musia mať pre to srdce, sa nám núkali, museli sme ich skôr brzdiť, aby sem neprišlo ďalších 400 hasičov," informuje riaditeľ KRHaZZ Žilina Jaroslav Kapusniak. 

"Ženy nás pustili, vstávali sme o 5, pochádzame zo Skalického okresu," rozpráva dobrovoľný hasič. A prišli do poriadnej arktickej zimy.

"Dnes sme namerali -17,8 a pri zemi mínus -21 stupňov Celzia," hovorí pozorovateľ hydrometeorologická stanica Oravská Lesná Ladislav Murín. "Občania žiadajú, volajú na obecný úrad, v Oravskej Lesnej požiadalo 40 -50 rodinných domov o pomoc ohľadom sprístupnenia," hovorí zástupca starostu v Oravskej Lesnej Jozef Rošťák. 

V Oravskej Lesnej nie je výnimkou, že majú snehu vyše hlavy a domáci preto uvítali pomoc dobrovolných hasičov.

Od zeme až po vrch - všetko je obrovská snehová vrstva, ktorá spadla postupne zo strechy . Dobrovoľní hasiči zo Skalice sa rýchlo pustili do roboty. "Vzhľadom na tú hustotu zrážok, preto tu dnes zasahuje toľko hasičov a 70 vojakov. Pozitívna väzba je skutočne od tých občanov," hovorí Saková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy