Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípadov týrania zvierat pribúda, za posledné roky zaň nik neskončil vo väzení
Zdielať na

Prípadov týrania zvierat pribúda, za posledné roky zaň nik neskončil vo väzení

BRATISLAVA / Aktivisti upozorňujú, že prípadov týrania zvierat rapídne pribúda najmä medzi mladistvými. Za posledné tri roky však nešiel na Slovensku pre tento skutok do väzenia nikto. Upozorňujeme, že obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Sučku Elisabeth našli vlani v auguste pod mostom v Kostolanoch so zviazanými labami a pyskom. Údajný páchateľ sa zrejme čoskoro postaví pred súd.

"Polícia podala návrh na obžalobu na prokuratúru," povedala Zuzana Stanová z Iniciatívy zvierací ombudsman. Iniciatíva upozorňuje, že medzi sviatkami sa objavili ďalšie prípady brutálneho zaobchádzania so zvieratami.

"V poslednej dobe rastie rapídnym spôsobom brutalita mladistvých voči zvieratám," pokračuje Stanová. Na strednom Slovensku sa mala partia mladých zabávať kopaním do mŕtvej mačky a svoje počínanie dokonca nahrávať a zverejniť na sociálnych sietiach.

Ďalšie prípady súvisia so zabíjaním neželaných mačeniec hádzaním o stenu či topením a následne schvaľovaním takéhoto konania na sociálnych sieťach.

"Prevládajú také dogmy, čo sa týka chovu zvierat, z dôb dávno minulých. Od 1.9. je takéto konanie priestupkom," pripomína Stanová. V Dunajskej Strede zase iní aktivisti našli ovčiaka, ktorému ktosi prerazil kožu na krku karabínou, zrejme aby neťahal na vôdzke. Zo štatistík za posledné tri roky vyplýva, že polícia objasní zhruba každý tretí prípad týrania zvierat, ktorý vyplýva na povrch.

Ich počet sa vlani oproti predošlému roku takmer zdvojnásobil, hoci k dispozícii sú iba údaje do konca novembra. Objasnenosť ostáva na úrovni tridsiatich percent, ale počet obvinených klesol. Súdy v tomto období nevyriekli ani jeden nepodmienečný verdikt. Vlani vyviazlo osem páchateľov s podmienkou.

V minulosti na verejnosti zarezonoval prípad chlapcov z Prievidze, ktorí v roku 2007 zaživa upálili mačku v klietke. Aj oni dostali podmienku. Matka jedného z nich ho vtedy pred súdom bránila, že keby jej syn vedel, že ide o trestný čin, v živote by to nespravil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy