Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konflikt medzi učiteľmi a mestom Humenné naberá trestnoprávne rozmery
Zdielať na

Konflikt medzi učiteľmi a mestom Humenné naberá trestnoprávne rozmery

HUMENNÉ / Prokuratúra prešetruje podnet Komory učiteľov Slovenska voči mestu Humenné. Samospráva podľa podnetu porušovala zákon, keď na obsadenie riaditeľov škôl nerobila riadne výberové konania, ale namiesto toho iba opakovane určila osobu poverenú riadením. Podľa odborníka sa to môže skončiť aj trestnoprávnym vyšetrovaním.

Slovenská komora učiteľov sa s podnetom obrátila na Generálnu prokuratúru. Dôvodom je, že podľa Komory mesto Humenné za posledné štyri roky ani raz nevypísalo riadny konkurz na riaditeľa základnej umeleckej školy.

"Neustále dokola iba poverovalo nejakého riaditeľa na pol roka, čím porušovalo zákon. Toto všetko bolo obchádzané, Rada školy nemohla plniť svoju demokratickú funkciu, v podstate o všetkom rozhodovalo iba mesto," hovorí Vladimír Crmoman, prezident Komory učiteľov Slovenska.

A malo sa tak diať na viacerých školách.

"Na základnej umeleckej školy sme evidovali sedem poverení za sebou najvyšší počet sme evidovali na centre voľného času," dodáva Vladimír Crmoman. Dokopy údajne až 11.

Humenská ZUŠka má opäť len povereného riaditeľa. Doterajšiemu poverenie končilo a podľa primátora po nástupe do funkcie pre krátkosť čase výberové konanie spustiť nestihli. To sa však zmení.

Valéria Kurťáková, prednostka MsÚ Humenné hovorí: "Riešime, čo treba. Čiže výberové konania budú podľa zákona a v čo najbližšej dobe."

"Podľa mojich informácií by ich malo byť dokopy až desať. Chceme znormalizovať ten vzťah, aby riaditelia mali istotu a neboli len poverovaní každým polrokom," vraví primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

Vyšetrovanie to nezastaví.

Ján Ivančík, právnik Transparency international hovorí: "Podnet, ktorý podala Komora učiteľov Slovenska na Generálnu prokuratúru voči mestu Humenné smeruje k správnej veci."

Generálna prokuratúra už podnet postúpila na Okresnú prokuratúru v Humennom a tá vo veci začala konať.

"Okresná prokuratúra v Humennom si v tej súvislosti si vyžiadala potrebné materiály. V zákonnej lehote prokurátor vo veci rozhodne," povedal Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove. 

Advokát Ján Ivančík hovorí: "Pokiaľ by ale dospela prokuratúra k záveru, že došlo k spáchaniu trestného činu alebo priestupku, môže následne dôjsť k prešetreniu a vyvodeniu zodpovednosti voči konkrétnym páchateľom."

Vladimír Crmoman dodáva: "Určite by sa malo dotiahnuť to, prečo konkurzy neboli vyhlasované, kto je za to zodpovedný."

Nad zástupcami mesta Humenné teda visí hrozba trestu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy