Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Časť malých farmárov je stále nespokojná so situáciu v slovenskom agro sektore, chcú do ulíc
Zdielať na

Časť malých farmárov je stále nespokojná so situáciu v slovenskom agro sektore, chcú do ulíc

BRATISLAVA / Časť malých farmárov je stále nespokojná so situáciu v slovenskom agro sektore. Sťažujú sa najmä na to, že štát ich nechráni pred dominantnosťou veľkých firiem a podnikov. Ak sa situácia nezlepší, chcú opäť protestovať v uliciach.

Niektorí malí farmári sa združili do Iniciatívy poľnohospodárov po tom, ako sa prevalili prípady, o ktorých písal Ján Kuciak. Štát podľa nich síce odvtedy urobil niektoré opatrenia, obvinili aj exposlankyňu Smeru Roškovú, ich situáciu to vraj nezlepšilo. "Veľa slov, ktoré boli povedané - áno, my sme to a to spravili pre vás. Ale v relevantnom prenesení do výkonu, my to necítime," uviedol farmár Patrik Magdoško.

Okrem iného si sťažujú aj na to, že štátne orgány malých dostatočne nechránia pred veľkými, dravými agrofirmami.

"Malý farmár, ktorý má skutočne pôdu, či už podielovo, alebo ju vlastní výhradne, nevie sa k nej dostať," vysvetľuje farmár Jaroslav Jánoš.  Jedným z problémov je stále takzvané križovanie. To znamená, že na jeden pozemok si robia nárok viacerí. "Sa začalo konečne riešiť moje križovanie s jednou dánskou spoločnosťou. Ja som asi živý príklad utláčaného mladého poľnohospodára," hovorí farmár Zsolt Molnár. 

Iniciatíva poľnohospodárov už trištvrte roka pozýva na stretnutie predsedu vlády. Zatiaľ prehodili len pár slov na ulici v októbri v Lekárovciach. Keďže dotyční farmári vystupovali aj v prítomnosti europoslanca Štefanca, ministerstvo poľnohospodárstva ich vyhlásenia nechce komentovať.

"Vzhľadom na zapojenie sa poľnohospodárov z východu SR do predvolebnej eurokampane za poslanca KDH a ich spoluprácu s OĽaNO, túto skupinku vnímame ako politickú iniciatívu," píše sa v stanovisku Ivana Štefanca. O problémoch v našom agrosektore však už vie aj Brusel. V decembri tu boli europoslanci na kontrolnej misii, a zaujímali sa nielen o rozdeľovanie dotácií z európskych peňazí. "Zase to tak vyzerá, že asi znova budeme musieť ísť do ulíc, lebo sľuby nikam nevedú," dodal Magdoško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy