Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hluk spôsobuje nespavosť či stres. Poradíme vám, ako odhlučniť váš domov
Zdielať na

Hluk spôsobuje nespavosť či stres. Poradíme vám, ako odhlučniť váš domov

Zdroj: SITA

Život v hlučnom prostredí neprospieva nášmu fyzickému zdraviu ani psychickej pohode. Aj keď mnohí z nás žijú a pracujú v mestách a na hluk a ruch sme si zvykli, potrebujeme svoj pokoj a ticho, a to najmä v domácom prostredí. Našťastie dnes už existujú moderné riešenia, ktoré nám umožňujú upraviť si naše príbytky tak, aby sme si zabezpečili príjemnú akustiku a počuli len to, čo počuť chceme.

Nadmerný hluk spôsobuje nespavosť či zvýšený krvný tlak

SITA

​Podľa nedávnej štúdie Európskej komisie je hluk z dopravy, priemyselných a rekreačných činností rastúcim problémom. Najmä cestná doprava spôsobuje, že až 70 miliónov Európanov je každý deň vystavených hluku, ktorý presahuje 55 decibelov. Život v takomto hluku môže spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti, akými sú zvýšený krvný tlak, srdcový infarkt, ušný šelest, problémy duševného zdravia, stres. Negatívne vplýva aj na pracovný výkon a sústredenosť.

Jedným z najbežnejších problémov, ktorý hlučné prostredie spôsobuje, je nespavosť. Svetová zdravotnícka organizácia pre zdravý spánok odporúča, aby neustály hluk v pozadí neprekročil 30 decibelov a jednotlivé zvuky 45 decibelov.

Kvalitná izolácia dom odhluční

V súčasnosti je okolo nás oveľa viac rôznych príjemných či nepríjemných zvukov - autá, železnica, húkajúce sanitky, hluční susedia, hudba z blízkeho podniku... Našťastie sa aj takéto zvuky dajú eliminovať, len na nich treba myslieť pri stavbe či rekonštrukcii príbytku.

SITA

​Pri stavbe domu je úplnou samozrejmosťou kvalitná izolácia, ktorá nerieši len úniky tepla, ale chráni aj pred vonkajšími zvukmi.

V prípade rodinných domov sa zvuková izolácia dá riešiť v prvom rade kvalitnými oknami a zvukovoizolačným materiálom so sklenej alebo kamennej minerálnej vlny na zateplenie obvodových stien.

Pri stavbe či rekonštrukcii treba materiály preto treba vyberať aj na základe ich akustických vlastností.

Pohodlie je aj o dobrej akustike

Hluk však neprichádza iba zvonka, ale tvorí sa aj v interiéri. V takomto prípade je potrebné brať do úvahy dobrú absorpciu zvuku, ktorá sa dá docieliť niekoľkými spôsobmi. V zásade ide o to, aby sa zvuk v miestnostiach neodrážal a nespôsoboval ozvenu.

Ak chcete docieliť dobrú akustiku v jednej miestnosti, pomôžu vám stropné podhľady, ktoré majú zároveň aj estetickú funkciu alebo stenové panely.

Ak chcete eliminovať zvuk medzi jednotlivými podlažiami, alebo nepočúvať susedov bývajúcich pod vami, môžete zainvestovať do akustickej plávajúcej podlahy. Pre želaný efekt siahnite po kvalitnej podlahovej izolácii a akustických podložkách, ktoré by mali mať hrúbku aspoň 10 mm. S týmto účelom sa používa minerálna izolácia alebo elastifikovaný polystyrén. V prípade podláh však nesmiete zabúdať ani na oddelenie akustických podláh a stien, mali by ste použiť pásky, inak efekt nebude stopercentný.

SITA

​Ak chcete docieliť pohodu jednotlivých členov rodiny, môžete vybudovať odhlučnené priečky. Pri obvodových stenách a vnútorných priečkach je podstatná vnútorná výplň, ktorá dokáže izolovať dom nielen tepelne, ale aj akusticky. Aj v tomto prípade je ideálnym materiálom minerálna vlna.

Dnes už v ponuke nájdete aj samostatné akustické dosky, ktoré sa dajú namontovať ako priečky, podhľady alebo predsteny. Dajú sa použiť aj pri rekonštrukcii, a to len v niektorých miestnostiach. Okrem toho, že tlmia zvuk, sú tiež odolné voči požiaru.

Keď máte otvorené okno, asi sa nebudete čudovať, že počujete hluk z ulice, pokiaľ však do vášho príbytku preniká aj cez zatvorené okno, môže to byť problém. Okná bývajú veľmi problematické miesta. Pri výmene či montovaní okien preto pozerajte aj na vzduchovú nepriezvučnosť. Ako príklad môžeme uviesť miestnosť, v ktorej má stena nepriezvučnosť 52 dB a okno 35 dB. Výsledná hodnota zvuku bude okolo 35 dB. Ak však zmeníte okná z 35dB na 40 dB, zlepší sa akustika celej fasády.

V prípade, že máte ohľadom akustického riešenia budov otázky, poraďte sa s odborníkmi a nechajte si vyhotoviť projekt riešenia projektantom. Akustika je veľmi špecifická a najmä pri rekonštrukciách jestvujúcich priestorov je potrebné hľadať adekvátne a často jedinečné riešenia.

Najčítanejšie správy