Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spochybňovanie členstva v Schengene je znepokojujúce a ľahkovážne, tvrdí Csefalvayová
Zdielať na

Spochybňovanie členstva v Schengene je znepokojujúce a ľahkovážne, tvrdí Csefalvayová

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová považuje schengenský systém a slobodu cestovania v rámci Európskej únie za jeden z hlavných benefitov členstva Slovenska v Európskej únii. Naopak, verbálne spochybňovanie členstva v Schengene považuje za veľmi znepokojujúce a ľahkovážne, nech už sú dôvody akékoľvek.

Koncom roka 2018 belgický premiér Charles Michel povedal, že krajiny EÚ nevykazujúce solidaritu v debate o migrácii by mali prehodnotiť svoje miesto v Schengene. "Takéto výroky majú potenciál priniesť ďalšie nezhody a konflikty, ktoré ale nič nevyriešia a sú tým posledným, čo dnes Európska únia potrebuje,“ povedala predsedníčka výboru.

Slovenská republika podľa Cséfalvayovej ukázala, že vie byť solidárna, či už v prípade irackých kresťanov, sýrskych sirôt, príspevku do zvereneckého fondu pre Afriku či bilaterálnej dohody s Rakúskom o dočasnom prichýlení žiadateľov o azyl. Verí, že môžeme byť a budeme ešte aktívnejší. "Systém povinných kvót už ale opustila aj samotná Európska únia, preto ďalšie opatrenia treba hľadať za spoločným rokovacím stolom, nie takýmito prázdnymi vyjadreniami," povedala predsedníčka Zahraničného výboru NR SR.

Myšlienka pomáhať migrantom tak ako každý uzná za vhodné sa ujíma aj v Európskej únii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy