Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Absolventov práva začína byť podľa odborníkov priveľa
Zdielať na

Absolventov práva začína byť podľa odborníkov priveľa

Zdroj: flaw.uniba.sk

Absolventov práva začína byť na Slovensku prebytok, napriek tomu však záujem o tento odbor neklesá. Súhlasia s tým aj dekani právnických fakúlt, ako aj Slovenská advokátska komora.

Absolventov práva začína byť na Slovensku prebytok, napriek tomu však záujem o tento odbor neklesá. Súhlasia s tým aj dekani právnických fakúlt, ako aj Slovenská advokátska komora.

Počet vyštudovaných právnikov sa za posledných päť rokov zvýšil asi o 60 percent. Dekani sa zhodli, že právnici napriek tomu nemajú podobne ako ďalší vysokoškolsky vzdelaní ľudia zatiaľ problémy s hľadaním práce a dokážu sa uplatniť aj mimo svojho odboru.

"Máme šesť právnických fakúlt na Slovensku, čo sa domnievam, že je v tomto momente veľa," povedal dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marián Vrabko. Okrem štyroch fakúlt na verejných vysokých školách pôsobia dve aj na súkromných.

"Fakúlt je veľa a niektoré sa povoľovali zbytočne," dodala dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Mária Bujňáková. Vyštudovať právo už preto podľa nej neznamená automaticky nárok na dobre platenú prácu. "Zamestnávatelia sa už pýtajú, o absolventa ktorej fakulty ide," dodala.

Rovnaký názor má aj tajomník advokátskej komory Andrej Popovec. "Z pohľadu komory je na Slovensku priveľa právnických fakúlt," povedal ČTK. Kritický bol aj k úrovni vedomostí, ktoré študenti na školách získali. Učivo je podľa neho stále vzdialené od potrieb právnej praxe.

Napriek tomu nemajú absolventi práva ťažkosti s uplatnením, poznamenala dekanka Helena Barancová z Trnavskej univerzity. "V porovnaní s inými profesiami na trhu práce nezamestnaných právnikov takmer nenájdete," dodala. Okrem Slovenska sa totiž podľa nej dokážu presadiť aj v iných štátoch Európskej únie.

"Záujem o štúdium práva sa zníži až vtedy, keď budú mať právnici problémy s pracovnou uplatniteľnosťou," domnieva sa Barancová. Podľa Vrabka to však môže byť už veľmi skoro, pretože k terajším absolventom sa pridávajú ešte študenti zo súkromných škôl. Ide o Bratislavskú vysokú školu práva, ktorá pôsobí od roku 2004, a Vysokú školu v Sládkovičove. Tá začala vyučovať právo v roku 2006. Z verejných vysokých škôl má fakultu práva ešte Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Právnici podľa Lucie Burianovej zo spoločnosti Profesia zameranej na problematiku pracovného trhu nepatria medzi vyhľadávaných odborníkov. V prvej dvadsiatke najžiadanejších fakúlt nebola ani jedna právnická, vyplynulo z analýzy, do ktorej spoločnosť zaradila približne 34.000 životopisov absolventov vysokých škôl z rokov 2005 až 2007.

Výraznejšiu perspektívu pre absolventov práva na uplatnenie sa v odbore, ktorí vyštudovali, nevidí do budúcnosti ani Popovec. Advokátska komora má približne 4600 členov. V roku 2007 ju opustilo, napríklad pre úmrtie, asi 100 ľudí a približne 602 advokátov má pozastavený výkon advokácie. Zo škôl vlani vyšlo takmer 2150 absolventov. Pred piatimi rokmi ich bolo asi o tisícku menej.

Výrazné prijímanie právnikov neplánuje ani ministerstvo spravodlivosti, naznačil jeho hovorca Michal Jurči. "O prácu v súdnictve je mimoriadny záujem," poznamenal. Na Slovensku podľa neho pôsobí 1200 sudcov. Vysoký záujem je podľa ministerstva aj o posty vyšších súdnych úradníkov.

Napriek tomu sa záujem o štúdium práva vlani v porovnaní s nedávnou minulosťou výraznejšie nezmenil. Celkovo na fakulty práva poslali záujemcovia asi 9100 prihlášok, čo bolo približne rovnako ako napríklad v roku 2004 a asi o 3000 viac ako pred piatimi rokmi. Jeden uchádzač mohol poslať aj viac prihlášok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy