Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Tatrách a na Orave to vodiči nemajú ľahké
Zdielať na

V Tatrách a na Orave to vodiči nemajú ľahké

SLOVENSKO / Situácia na podtatranských cestách sa konečne nadránom upokojila. Ešte podvečer a v noci sa museli cestári i vodiči potrápiť na niekoľkých, snehom zafúkaných, úsekoch. Na Orave má už niekoľko dní 11 obcí vyhlásenú mimoriadnu situáciu.

Problémy boli hlavne v kežmarskom okrese. Pred vstupom na Spišskú Maguru viacerí vodiči neriskovali a nasadili snežné reťaze. Cestári sa potrápili aj v noci. Problémom nebolo husté sneženie ale silný vietor, ktorý sfukoval sneh na cestu. Zdá sa, že počasie sa už umúdrilo, ale v teréne je ešte stále množstvo techniky.

Cesta medzi Šuňavou a Štrbou je neprejazdná už niekoľko dní. Teraz je pred cestármi veľká výzva. Preraziť miestami až trojmetrovú vrstvu snehu.

​Na miesto smerovalo množstvo cestárskej techniky. Okrem frézy aj bagre, odhŕňače a rozrážadlá. Práce budú veľmi náročné a zrejme to za jeden deň ani nestihnú.

Na Orave sa situácia nezmenila. Už niekoľko dní má 11 obcí vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Navyše k tomu udreli silné mrazy. 

V najchladnejšej obci Slovenska, v Oravskej Lesnej, namerali až mínus 17 stupňov Celzia pri zemi.

Sneh sužoval Oravcov päť dní, potom sa vyjasnilo, ale pribudol silný mráz. Predpoveď však na najbližšie hodiny nie je priaznivá.
Znovu má výdatne snežiť. V dedinách naďalej odstraňujú sneh, aby boli cesty prejazdné. Aj tak auta musia jazdiť veľmi opatrne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy