Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Snehový betlehem, hudba a kroje. Oslavy Troch kráľov boli v Tatrách čarovné
Zdielať na

Snehový betlehem, hudba a kroje. Oslavy Troch kráľov boli v Tatrách čarovné

VYSOKÉ TATRY / Na nedeľné trojkráľové oslavy v Tatrách sa vybralo množstvo turistov. Veď bez týchto osláv si mnohí nevedia koniec zimných prázdnin ani len predstaviť. Betlehem zo snehu a muzikanti z Lendaku spôsobili poriadnu tlačenicu. Gorali pridali na záver aj originálny vinš.

Turistov bolo v nedeľu v Tatrách o čosi viac. Chceli vidieť vychýrený snežný betlehem. Ľudia sa počas trojkráľovej oslavy nevedia vynadívať hlavne na folkloristov z Lendaku. Bez nich by to už nebolo tak malebné. Aj keď im nie je čo závidieť, musia zvládnuť veľkú zimu.

​Lendackí chlapi berú toto pozvanie do hôr ako obrovskú česť. "Je to pre nás šťastie, že tu môžeme byť a môžme sa pokloniť aj tu v Tatrách," hovorí folklórista Jozef Nébus. 

Na chatu smerovali z Hrebienka nielen masy ľudí, ale aj zvierací návštevníci. Bolo tam neuveriteľne veselo. Gorali zimu zvládli, horšie to bolo s malým jahniatkom, ktoré museli pred vetrom chrániť. A ovplyvniť nevedeli ani hudobné nástroje, tie tatranská zima rozladila.

Trojkráľová slávnosť končí vždy tradične - nádherným goralským vinšom. Nie každý mu rozumie, ale je jasné, že v ňom želajú všetkým ľudom to najlepšie. 

Pozrite si archívnu reportáž o sviatku Troch kráľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy