Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zúfalý majiteľ stále pátra po sučkách Elze a Fany. Žiada o pomoc
Zdielať na

Zúfalý majiteľ stále pátra po sučkách Elze a Fany. Žiada o pomoc

KAMENICA NAD CIROCHOU / Už takmer mesiac Lukáš z Kamenice nad Cirochou (okres Humenné) zúfalo hľadá poľovnícke sučky Elzu a Fany. V zápale lovu sa tak rozbehli za diviakom, že sa zrejme nevedeli vrátiť späť. Lukáš však pripúšťa aj to, že sučky sa mohli stať ľahkou korisťou pre vlkov. Podľa kynológa je stále nádej a prítulné sučky už možno niekto dočasne prichýlil. Doma na ne stále čakajú.

"Boli sme v lese dohľadávať poraneného diviaka. Bol slabo poranený, preto za ním utekali. Stále nasledujú stopu a tým, že boli dve, išli ako svorka," myslí si, čo sa stalo majiteľ stratených psov Lukáš Vataha. 

​Sučky Elza a Fany boli naposledy na dohľadávke v lese 10. decembra. Odvtedy ich majiteľ zúfalo hľadá. 

Chvíľková nádej

Elza je tatranský durič a spolu s ňou dohľadávku robila jazvečíčka Fany. O jej pohybe nevie nič, no predpokladá, že pre veľký sneh do dediny ani nezišla. Keď však pátranie zverejnil na sociálnej sieti, ozvali sa mu z hoteli pri Zemplínskej Šírave. Objavila sa tam Elza. Nádej, že sa vráti domov, však vyhasla. "Keď si potvrdili, že je naša, už ju nenašli vonku. Odvtedy niet už žiadnej stopy," vraví Lukáš. 

Kynológ Valér Vitrikuš vysvetľuje, že v zápale lovu si psi ani neuvedomujú, ako ďaleko za zverou zájdu. "Pes sa privezie na cudzie miesto, kde v živote nebol, vyloží sa z auta a silní psi idú tak za tou zverou, že oni sa spamätajú po niekoľkých kilometroch. A keď sa aj vráti po vlastnej stope, je stále na cudzom mieste a nevie, kde má ísť." 

Ďalší scenár

Lukáš ráta s ešte jedným hrozným scenárom. "Vlkov je dosť a dosť často sa stáva, že také psy vlci roztrhajú. Veľmi ľahko ich nájde v lese a pre nich to je ľahká trofej." Lukášovi aj celej rodine Elza a Fany prirástli k srdcu, psom sa venuje roky.

Aj keď majiteľ má doma ešte dva poľovnícke psy, Elza a Fany rodine chýbajú. Majiteľ preto o pomoc žiada ľudí z regiónu. "Chcel by som poprosiť, ak by niekto našiel našu Elzu, aby dal vedieť, či už v dedine, v obci, prípadne k veterinárovi treba ísť, je začipovaná, určite veterinár bude vedieť, ako ďalej." 

Podľa kynológa nádej stále je. "Možno psíkov niekto má doma, niekto ich chytil, nevie, že sú hľadané, nie každý má internet." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy