Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Starej Ľubovni vyhlásili pátranie po vojakovi z prvej svetovej vojny
Zdielať na

V Starej Ľubovni vyhlásili pátranie po vojakovi z prvej svetovej vojny

STARÁ ĽUBOVŇA / Múzejníci zo Starej Ľubovne vyhlásili výnimočné pátranie. Chcú zistiť kto bol neznámy muž z obdobia prvej svetovej vojny, ktorého denník objavili po niekoľkých rokoch vo svojich archívnych zbierkach. Podľa všetkého český vojak tam zaznamenal originálne udalosti.

"Neznámy vojak bojoval na východnom fronte," povedal riaditeľ múzea v Starej Ľubovni Dalibor Mikulík. Je to jedna z mála informácií, ktorú o neznámom mužovi, ktorý je autorom unikátneho denníka vedia. Ešte aj to, že bol zrejme počas prvej svetovej vojny fotografom. Pravdepodobne preto nielen písal, ale zanechal po sebe aj jedinečné fotografie. "Týmto je denník mimoriadne unikátny, pretože zachytáva nielen pocity vojaka, ale je tam aj veľmi veľa fotografií z frontu," povedala archivárka múzea Františka Marcinová.

Denník bude na ľubovnianskom hrade uložený v prepychovej expozícii. V komnate španielských princezien. Nie je totiž vylúčené, že sa vojak mohol v tomto období stretnúť s vtedajšou majiteľkou hradu. Preto bude jeho zápisník na tak dôležitom mieste.

Denník si začal písať po dvoch mesiacoch od vypuknutia prvej svetovej vojny a jeho poznámky sa končia 25. júla v roku 1915. Ďalšie strany sú vytrhnuté, a tak možno práve na chýbajúcich listoch bolo jeho meno. "Budeme bádať ďalej a chceme nájsť, kto to bol. Máme nejaké indície, kde by sme mohli hľadať," dodala Marcinová.

Historický unikát objavili aj archeológovia v Humennom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy