Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Michal Kopčík končí ako pridelenec. Bývalý policajný viceprezident odchádza do civilu
Zdielať na

Michal Kopčík končí ako pridelenec. Bývalý policajný viceprezident odchádza do civilu

BRATISLAVA / V polícii dochádza k rotácii policajných pridelencov, ktorí slúžia v zahraničí na slovenských zastupiteľských úradoch. Jedným z pridelencov, ktorému končí o pár dní dlhoročná zahraničná misia na Balkáne je Michal Kopčík.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pre TV JOJ potvrdilo, že k 31. decembru 2018 končí na zastupiteľskom úrade Podgorica (Čierna Hora) vyslanie policajného pridelenca Michala Kopčíka, ktorý pôsobil na Balkáne od 1.6. 2011, najprv v Chorvátsku a potom následne v Čiernej Hore. "Spomínaný bývalý prvý viceprezident policajného zboru si podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru," vyjadril sa prezident policajného zboru Milan Lučanský. Na jeho miesto nastupuje Juraj Leško, bývalý šéf košických policajtov. 
Samotného Michala Kopčíka oslovila TV JOJ s otázkou, či po návrate z Čiernej Hory zostáva v policajnom zbore a na akej pozícii. Michal Kopčík v krátkej reakcii uviedol, že ukončením jeho pozície v zahraničí končí aj jeho pôsobenie v zbore a odchádza do civilu. "K 31. decembru končí moje vyslanie a taktiež aj služobný pomer v policajnom zbore," potvrdil. Pre aké dôvody sa rozhodol z polície odísť už nešpecifikoval.

Michal Kopčík v polícii pôsobil najskôr ako kukláč, potom sa zaoberal protidrogovou činnosťou, prevádzačstvu a organizovaným zločinom. Do funkcie prvého viceprezidenta policajného zboru ho v roku 2006 vymenoval vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Vo funkcii sa následne dostal do problémov a voči jeho menovaniu mali výhrady opoziční a niektorí aj koaliční partneri. Kopčíkove meno figurovalo aj vo vyšetrovaní viacerých prípadov. Čelil podozreniu z pochybného predaja samopalu a jeho meno sa uvádzalo aj vo vyšetrovaní rozsiahleho daňového prípadu, v ktorom polícia preverovala aj Počiatka či Kaliňáka. V ani jednej z vecí ale nebol obvinenou osobou a dokonca sám podával trestné oznámenia.
Práve u Roberta Kaliňáka, ako u ministra vnútra, mal Michal Kopčík najväčšiu podporu, ktorú mu vyjadril v roku 2008 pred brannobezpečnostným výborom. Ten mimoriadne zasadal pre Kopčíkovú kauzu samopal. "Považujem túto kauzu za politické divadlo bez relevantných argumentov," vyjadril sa vtedy Robert Kaliňák. 

Aktuálny zoznam vyslaných policajných pridelencov

TV JOJ zároveň požiadala policajné prezídium aj o aktuálny zoznam vyslaných policajných pridelencov, ktorí slúžia na slovenských zastupiteľských úradoch v zahraničí. 
ZU Belehrad pplk. JUDr. Jaroslav Málik 1.9.2018
ZU Berlín  plk. JUDr. Ľudovít Bíró   1.3.2016
ZU Rím   plk. Ing. Stanislav Zátorsky  1.1.2016
ZU Moskva plk. Ing. František Posluch 1.7.2013
ZU Varšava plk. JUDr. Peter Juritka 1.9.2017
ZU Kyjev plk. Ing. Jozef Jankovič  1.9.2014
ZU Záhreb gen. JUDr. Marian Slobodník 1.1.2016
ZU Budapešť gen. JUDr. Czaba Faragó 1.9.2018
ZU Londýn plk. Mgr. Andrea Stromčeková 1.9.2015
ZU Sofia plk. Ing. Štefan Čechovič     1.7.2017
ZU Viedeň plk. Mgr. Miriam Urbanová 1.5.2015
ZU Ottawa plk. JUDr. Adriana Koláriková 15.7.2015
ZU Praha  gen. Ing. Ivan Ševčík      1.9.2016
ZU Bukurešť plk. JUDr. Peter Štefan Šurka 1.11.2018
ZU Washington plk. JUDr. Martin Novák 1.4.2017
ZU Podgorica plk. JUDr. Juraj Leško 1.1.2019

Súvisiace články

Najčítanejšie správy