Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pes ako vianočný darček: Áno alebo nie?
Zdielať na

Pes ako vianočný darček: Áno alebo nie?

BRATISLAVA / Mnohí z vás si myslia, že pod stromčekom bude najlepším prekvapením živé zvieratko. Existujú ale dôvody, prečo to nerobiť. Vie o tom svoje aj spoluzakladateľka útulku Pes v Núdzi Romana Klimeková.

Podľa spoluzakladateľky útulku Pes v Núdzi Romany Klimekovej by si mali ľudia poriadne rozmyslieť, či darujú psa ako darček pod Vianočný stromček. Za jej dlhoročné skúsenosti s tým totiž nemali nikdy dobré skúsenosti. "Už vôbec nedávať psa ako prekvapenie. Ak si ľudia myslia, že je to super nápad, tak sú na omyle. Je to záväzok na minimálne 10-15 rokov," upozornila. 

Treba si totiž veľmi dobre premyslieť či ste vhodný kandidát na to, mať akékoľvek zviera. Nie len psa. 

Zviera pre dieťa: Áno či nie?

Ako sa vyjadrila Romana Klimeková, treba dať dieťaťu najskôr starostlivosť o zviera vyskúšať. "Dala by som najskôr nejakú hračku typu "tamagoči", či to vôbec ako celá rodina zvládnu. Nie to ešte živé zviera. Je to naozaj záväzok pre celú rodinu," vysvetlila. Myslieť si totiž, že napríklad 13- ročné dieťa sa dokáže postarať o psa, je akousi ilúziou. 

"My máme adopcie povolené až od veku 18 rokov, pretože vieme, že tam už je nejaká to zodpovednosť toho človeka. Ľudia by si mali uvážiť, že zvieratá ako darček deťom nepatria," poznamenala ďalej spoluzakladateľka útulku Pes v Núdzi. 

Fungovanie adopcii

Pred adopciou treba splniť niekoľko požiadaviek. Dôležité je vyhovieť aj na pohovore, na základe ktorého sa útulok utvrdí v tom, že ste vhodný kandidát. 

"U nás najskôr prebieha adopčný pohovor, potom podpisujeme adopčnú zmluvu. Myslím, že je to úplne bežná rutina útulkov na Slovensku. Cieľom všetkých útulkov je, tých psíkov adoptovať a integrovať do nových domovov, aby tam dožili," opísala priebeh adopcii v ich útulku Pes v Núdzi. 

Ako to je s adopciou počas sviatkov či cez rok? Romana Klimeková prezradila, že v období Vianoc majú ľudia viac času si adopciu premyslieť, a práve preto viac do útulkov chodia v období Nového roka. "Je to ale vyvážené počas roka, pretože Slováci sú už viac otvorení adopciám," povedala spokojne. "Ak by niekto u nás ale chcel psíka adoptovať a darovať ho na Vianoce, tak má smolu," dodala.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy