Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Lomnickom štíte zasvietilo betlehemské svetlo
Zdielať na

Na Lomnickom štíte zasvietilo betlehemské svetlo

VYSOKÉ TATRY / Skauti, ktorí boli počas celého roka usilovní a poslušní, dnes dostali nezabudnuteľnú odmenu. S betlehemským svetlom sa vyviezli na najvyššie obývané miesto na Slovensku. Vo Vysokých Tatrách ale strašili výstrahy pred silným vetrom. Bol to naozaj dobrodružný výlet.

Betlehemské svetlo dnes vyniesli na Lomnický štít, na najvyššie miesto, na ktorom bude na Slovensku svietiť. Tatranský Lomničák je podľa slov skautov tým najvyšším bodom nielen u nás doma, ale aj na celom svete. Preto je to pre týchto ľudí tak výnimočná chvíľa.

"Na Lomničáku som bol už niekoľkokrát, ale s betlehemským svetlom nie, tak je to pre mňa aj taká osobná pocta," hovorí Andrej Legutky, kňaz a vedúci skautského oddielu.

Na štíte dnes bolo nevľúdne počasie. Skautom nesúcim dobrú správu to ale vôbec neprekážalo.

Plameň tohto svetla je tak vzácny, že si ho skauti chránili všetkými možnými dostupnými metódami. Plameň bude svietiť aj u meteorológov na tunajšej stanici. A tak sme sa hneď opýtali jedného z nich, či riziko zhasnutia nie je vyššie ako na ktoromkoľvek inom mieste na Slovensku.

"Na Lomnickom štíte je o tretinu nižší tlak, automaticky preto je počasie skôr problém pre tých ľudí, ktorí to nesú," hovorí meteorológ SHMÚ na Lomnickom štíte, Rastislav Mačura.  

Skauti však počasiu vzdorovali odhodlane a zahrali si aj na fujare, aby to malo taký symbolickú slovenskú atmosféru

Betlehemské svetlo odovzdali skauti aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy