Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cesta na Ukrajinu môže trvať hodiny. Tvoria sa kilometrové kolóny
Zdielať na

Cesta na Ukrajinu môže trvať hodiny. Tvoria sa kilometrové kolóny

Slovensko-ukrajinská hranica zažíva od sobotného rána taký obrovský nápor, že trojkilometrová kolóna áut siaha až do najbližšej obce. Tisícky cestujúcich smerujú na Ukrajinu, väčšina z nich sa vracia na Vianoce k rodinám. V dlhých radoch stoja aj desať hodín. Kvôli kritickej situácii boli na ceste pred hranicou nasadené aj policajné hliadky.

​Hraničný priechod v Ubli od rána praská vo švíkoch. Tvoria sa nielen kolóny osobných áut, ale aj peší cestujúci čakajú v radoch. Väčšina z týchto cestujúcich sú Ukrajinci a vracajú sa domov na sviatky. "Máme stres veľký. Prejdú dve až tri autá za hodinu. Ja som nebol doma tri mesiace. Čakám na hranici už desať hodín," hovoria ukrajinskí cestujúci.

Kolóna áut je taká dlhá, že siaha až do obce, ktorá je od hraničného priechodu vzdialená asi tri kilometre. Niektorí cestujúci stratili trpezlivosť a rozhodli sa prejsť cez hranicu peši. Vodiči áut ale inú možnosť, ako čakať, nemajú. "Kam máme ísť na toaletu? Dvanásť hodín čakáme v kolóne. Ani káva sa tu nedá kúpiť, ani na tolateu ísť, ani vodu, nič," hovoria Ukrajinci. "Keď hovoríme o čakacích dobách na výstupe do EÚ, tak na hraničnom priechode Ubľa je to zhruba 300 minút osobná doprava," informuje hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké si vodiči na výstupe počkajú 180 minút. Podľa colníkov peších cestujúcich vybavujú priebežne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy