Skoro jasno
24°
Bratislava
Bohuslav
17.7.2025
Inšpektori našli v údenom mäse nebezpečnú baktériu listeria
Zdielať na

Inšpektori našli v údenom mäse nebezpečnú baktériu listeria

maso

Zdroj: Wildebeast

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) objavili priamo u výrobcu baktériu listeria v moravskom údenom mäse.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) objavili priamo u výrobcu baktériu listeria v moravskom údenom mäse.

Výrobky, v ktorých bola zistená táto nebezpečná látka, boli zlikvidované. Ďalšie mäso sa postupne sťahuje od odberateľov, povedala novinárom ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. V susednom Česku baktéria v posledných rokoch usmrtila niekoľko ľudí.

"Do konca tohto týždňa by sme mali mať informáciu, aký bude ďalší postup," uviedla Kramplová. Zo šiestich odobratých vzoriek u výrobcu bola až polovica pozitívna, dodala. Meno firmy, v ktorej sa nebezpečná baktéria objavila, však ministerstvo zatiaľ nespresnilo.

Napadnuté mäso podľa Kramplovej prejde epidemiologickou štúdiou, ktorá by mala dokázať, či zistené kmene Listeria monocytogenes pochádzajú z jedného alebo viacerých zdrojov.

Listeriu, ktorá môže mať nebezpečný vplyv na ľudský organizmus, našli slovenskí hygienici aj vlani, a to v českom syre Niva Pilos. V minulom roku sa listeria objavila aj vo výrobkoch z lososa od poľského producenta. Na pulty slovenských predajní sa však tieto výrobky nedostali.

Listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie listerióza, ktoré môže byť životu nebezpečné najmä pre deti, tehotné ženy a starších ľudí alebo pre ľudí so zníženou imunitou. V prírode je značne rozšírená; nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách.

Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy