Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zima si už vyžiadala tri obete. V Prešove majú vešiak, ktorý zachraňuje životy
Zdielať na

Zima si už vyžiadala tri obete. V Prešove majú vešiak, ktorý zachraňuje životy

PREŠOV / Tohtoročná zima už má tri obete. Jeden človek zamrzol pod mostom v Prešove, druhý na dvore, kde spadol a tretí pred zamknutou chatou na Orave. Okrem rôznych charít, kde sa môžu bezdomovci uchýliť na noc, je dôležité i teplé oblečenie. V Prešove majú špeciálny vešiak pod holým nebom, kde vždy nájdu kabát či bundu.

"Chlapec, čo teraz zomrel, chcel ísť spať na charitu. A Silvia mu hovorila budeš pri nás spať, si vypijeme. On jej veril a ostal spať vonku," uviedol kamarát zamrznutého bezdomovca. 

​Na kamaráta Vlada ostali mladému bezdomovcovi už len spomienky. 37-ročný mladík prespal s kamarátmi pod mostom. Ráno sa už nezobudil. Stal sa prvou obeťou tohtoročnej zimy. Emil, ktorý žije už niekoľko rokov v záhradnej chatke, tiež prišiel takto o zopár kamarátov. "Vypil si, ľahol na kartón alebo na betón, prikryl sa dekou. Bolo -15 stupňov a zamrzol do rána," povedal Emil Izdenci, človek bez domova. 

Pomoc pre tých, ktorí to najviac potrebujú, môže vyzerať všelijako.  Svoje miesto si v prešovských uliciach pod holým nebom našiel už tretí rok po sebe "vešiak pomoci". "Je to taká netypická skriňa pomoci, hlavne pre ľudí bez domova. Keď im je zima, aby si z toho zobrali tú teplú bundu, ten teplý kabát," vysvetlila Viera Viki Potášová, OZ Podaj ďalej. "Je tu asi 5 dní a všetky kabáty a všetky vetrovky sa už vymenili, ktoré sme my doniesli," dodala Viera Viki Potášová.

Vešiak pomoci je pod kamerou a dohľadom mestskej polície. Kabát pomôže, ale spať v ňom pod holým nebom to je veľký risk. Ľudia bez domova ale majú možnosť sa zohriať aj na charite. Tá v Prešove v zime je benevolentnejšia k svojim klientom práve pre tuhé mrazy. "Je to napríklad aj to, že sme tolerantnejší, keď klient má v sebe určitý alkohol," vysvetlila Silvia Hrabčáková, gréckokatolícka charita Prešov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy