Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko bude prvýkrát hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Zdielať na

Slovensko bude prvýkrát hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

BRATISLAVA / Slovensko má v budúcom roku historicky prvýkrát hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Poslanci schválili návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021. Prešiel aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorým sa znížil rozpočtovaný schodok verejnej správy na budúci rok z pôvodných 0,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na vyrovnanú bilanciu.

S nulovým deficitom by mala verejná správa hospodáriť aj o rok neskôr a v roku 2021 sa v rozpočte projektuje prebytok 0,2 percenta HDP. Za návrh rozpočtu hlasovalo 79 zo 142 prítomných poslancov. Proti bolo 63 zákonodarcov. Rozpočet teraz poputuje na podpis do prezidentskej kancelárie.

"Je to významná chvíľa, parlament schválil návrh rozpočtu, ktorý bude vyrovnaný, ktorý nebude hospodáriť s chodkom. Chcem poďakovať všetkým trom predsedom koaličných strán, vďaka ich dohode bolo možné predložiť takýto rozpočet. Slovensko je krajina, ktorá má plne pod kontrolou svoje verejné financie. Dokáže splniť všetky sľuby, ktoré sme našim krajanom dali," povedal na brífingu premiér Peter Pellegrini.

"V mediálnom svete píšete, že tu nič nefunguje a potom je tu realita, ktorá ukazuje, že všetko je inak. Schválenie rozpočtu je dôležitý politický akt. Ukazuje v akej kondícii je koalicía, či sme schopní dohodnúť spoločný cieľ. Tomuto štátu sa darí, túto informáciu neradi počúvate, lebo nie všetci máte radi Slovensko. V roku 2018 sme vytvorili 50 000 pracovných miest. V zdravotníctve nikdy nebolo 5,3 miliardy eur. Mohli by sme ísť rezort po rezorte. Máme rekordne vysokú zamestnanosť. Koalícia je v dobrej kondícii," okomentoval rozpočet predseda Smeru Robert Fico.

"Dovoľte mi poďakovať koaličným predsedom, poslancom za dôstojný priebeh rozpravy a hlasovanie. Ďakujem Petrovi Pellegrinimu, že stál za mnou a držal mi chrbát. Nebudem skrývať radosť a hrdosť z toho, že môžem byť pri tom. Slovensko bude prvýkrát v histórii hospodáriť vyrovnane," dodal minister financií Peter Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy