Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po víkende udrú mrazy. Niekde klesnú teploty na -15°C
Zdielať na

Po víkende udrú mrazy. Niekde klesnú teploty na -15°C

BRATISLAVA / Ešte minulý týždeň ste mnohí zbierali zo záhrad jahody, no po víkende budú vhodné iba ak na jahodovú dreň. Podľa meteorológov na celom Slovensku udrú mrazy, najmä v noci. Na severe nevylučujú aj mínus 15 stupňov. Zavládne ozajstná zima. Pre väčšinu to síce nie je dobrá správa, ale takí poľnohospodári sa radujú, že vymrzne pliaga a vinári sa zas tešia na ľadové víno.

"Vyzerá to tak, že okolo stredy by mohli byť na celom území mali byť v noci mrazy, na juhu mínus 2 až -4, na severe to môže prejsť aj do -10," hovorí meteorológ Peter Jurčovič. Nie je vylúčené aj -15. Všetko bude závisieť od toho, koľko predtým nasneží a či sa sneh aj udrží. Ak áno, mrazy budú silnejšie.
"Sa rozšíri tlaková výš, vyjasní sa, vietor zoslabne - takže to ľahko môže ísť na -15," vysvetľuje Jurčovič. 

Samozrejme na severe, na juhu pod - 5. Cez deň mrazy ustúpia na nulu alebo tesne nad. No a potrvať to má do ďalšieho víkendu. "Zmiernia sa mrazy, začne prúdiť teplejší vzduch," dodáva meteorológ. A mohli by sa vrátiť teploty, aké máme ešte teraz nad nulou. Takto by to mohlo vydržať do polovice decembra.

Budúci týždeň určite môžeme očakávať dážď, sneh, poľadovicu, mráz, len aký tuhý bude, sa ešte dnes presne určiť nedá. V každom prípade, teplé oblečenie si už môžeme chystať a pozor by si mali dať aj motoristi, najmä, ak ešte neprezuli. "Pokiaľ nie je vozovka pokrytá súvislou vrstvou ľadu a snehu, môžeme jazdiť na letných, ale je to na zodpovednosti vodiča," cituje vyhlášku dopravný konzultant Maroš Palesch. Aj v prípade, že by cesty boli suché, jazdiť s letnými gumami už bude nebezpečné.

"Tie letné pneumatiky doslova stvrdnú v takom chlade a z toho auta sa môže stať angličák," vysvetľuje Palesch. A oplatí sa aj vymeniť zimnú zmes do ostrekovača. Na juhu Slovenska ešte niektorí majú muškáty na balkónoch či iné kvety. "Tak je najvyšší čas ich schovať a zazimovať," hovorí záhradný architekt Martin Čurda. Inak záhradkári a pestovatelia sa z mrazov tešia. "Tento mráz nám pomôže v boji so škodcami a výrazne zdecimovať ich populáciu," vysvetľuje Čurda. 

Tešia sa aj vinári, je šanca, aby už mohli vyrábať tzv. ľadové víno. Muselo by však byť po celá deň aspoň mínus 7 a tri dni za sebou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy