Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičia, ktorým zomreli deti, sa stretli s ministerkou zdravotníctva. Prisľúbila im zmenu
Zdielať na

Rodičia, ktorým zomreli deti, sa stretli s ministerkou zdravotníctva. Prisľúbila im zmenu

BRATISLAVA / Prišli v nemocniciach o svoje deti, viacerí z nich už majú v rukách aj rozhodnutie o chybách zdravotníckeho personálu, a teraz žiadajú zmeniť legislatívu, aby sa podobných prípadov v budúcnosti stalo čo najmenej. Žiadajú aj to, aby dostali úradné rozhodnutie o tom, či lekári pochybili alebo nie, rýchlejšie, ako je to dnes. Dnešné rokovanie na ministerstve zdravotníctva bolo veľmi emotívne.

"Aby sa to už nikdy nestalo, o to nám ide všetkým," hovorí Jana Jarašová. "Veľa sa hovorí o tom, že v zdravotníctve je potrebné dodať peniaze, že v zdravotníctve je potrebné kúpiť nové postele, ale ani jedno dieťa nezomrelo kvôli tomu, že by tam bolo potrebné vymaľovať. Zomreli kvôli tomu, že tam nebol dostatok odbornosti a ľudskosť," hovorí Elena Ištvánová. 

"Môj 29-ročný syn mal nezhubný nádor na ušnom nerve. To je diagnóza, na ktorú sa neumiera. Nášmu synovi už nepomôžeme nijako, ale chceme, aby sa takéto prípady viac nestávali," hovorí Ivan Markovič. 

Žiadajú zmenu legislatívy. Potom, čo napísali list premiérovi, ich v septembri prijal iba minister spravodlivosti. Vo štvrtok prijala rodičov, ktoré zomreli v slovenských nemocniciach, ministerka zdravotníctva. "Ja už päť rokov bojujem za spravodlivosť pre svojho syna," dodala Elena Ištvánová. 

"Ja som tiež matka a chcela som dnešným zapálením sviečky vyjadriť spoluúčasť na ich utrpení. V súčinnosti s ministerstvom spravodlivosti, sme pripravení meniť legislatívu," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.  

Jednou z vecí, ktorá je pre týchto rodičov traumatizujúca, je čakanie na úradné rozhodnutie o tom, či lekári pochybili alebo nie. "Dnes platí nejaká nehoda, ktorá má poriadkový charakter, stále sa predlžuje. Ale na konci dňa sa naši klienti ani niektorí iní nevedia dostať po roku, ani po roku a pol k definitívnemu rozhodnutiu," uviedol Ondrej Urban z Advokátskej kancelárie UFGB. 

Jedna z matiek, Jana Jarašová, čaká už viac ako rok. "Je to strašne traumatizujúce čakať na nejaké vyjadrenie, aj keď viete, že je zbytočný ten papier. Ale potrebujete to mať čierna na bielom. To je ako v hororovom filme. Stále si premietať v hlave, ako sa správali, ako sa správajú teraz ako keby sa nič nestalo. Prečo potom je Dianka mŕtva" uviedla. 

"Z nášho pohľadu si vieme predstaviť, že by lehoty boli nastavené na 9,120 prípadne 180 dní, kedy je dostatočné, aby bol vydaný znalecký posudok, veci boli preskúmané," dodal Ondrej Urban. "Je tam priestor, aby sme skrátili dĺžku trvania vyšetrovacieho procesu," dodala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Rodičov prijme potom, čo zanalyzuje ich požiadavky. "Bohužiaľ na Slovensku, keď podáme trestné oznámenie za falšovanie lekárskej správy, nie je to trestným činom. Tiež sme to spomínali pani ministerke. Podopisovali sa tam úkony," tvrdí Andrea Tóthová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy