Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čistý deň po kauze sexuálneho zneužívania, čelí žalobe. Podala ju Trnavská župa
Zdielať na

Čistý deň po kauze sexuálneho zneužívania, čelí žalobe. Podala ju Trnavská župa

TRNAVA / Trnavská župa podala žalobu na zariadenie Čistý deň, n.o.. Dôvodom je fakt, že budovu a pozemky, ktoré Čistý deň užíval na základe zmluvy o výpožičke, zariadenie odmieta župe vrátiť. Zariadenie dostalo aj výzvu na vysťahovanie sa, neodpovedalo.

Keďže zariadenie Čistý deň nereagovalo na výzvu vysťahovať sa z priestorov, Trnavská župa sa rozhodla riešiť problém súdnou cestou.  "Zariadenie Čistý deň užíva náš majetok bez akéhokoľvek právneho titulu a týmto obmedzuje aj naše právo vlastniť majetok, ktoré je garantované ústavou,"  

"Našim zámerom bolo dohodnúť sa so zariadením a chceli sme sa vyhnúť tejto žalobe. Keďže zariadenie na túto našu snahu nereagovalo, sme nútení záujmy župy chrániť súdnou cestou," povedal Peter Markovič, riaditeľ kancelárie trnavského župana. Trnavská župa sa tak prostredníctvom tejto žaloby domáha, aby zariadenie vypratalo nehnuteľnosti nachádzajúce sa v obci Galanta.  

Budovu, kde sídlil Čistý deň, chcú používať na poskytovanie sociálnych služieb pre obyvateľov kraja."Potreba ich zriadenia vyplýva zo zvýšeného dopytu po poskytovaní takejto služby - pre osoby s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, schizofréniou či demenciou, v evidencii čakateľov na uvedený druh sociálnej služby je v súčasnej dobe 151 fyzických osôb," vyjadril sa v minulosti hovorca Trnavského kraja Patrik Velšic. 

​Čistý deň čelil v predchádzajúcich dvoch rokoch podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním klientov. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári tohto roku zrušilo neziskovej organizácii akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca tohto roku. Čistý deň podal proti rozhodnutiu odvolanie, čo však nemá odkladný účinok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy