Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vo Vysokých Tatrách uzavreli turistické chodníky. Čo čaká na turistov v Nízkych ?
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách uzavreli turistické chodníky. Čo čaká na turistov v Nízkych ?

NÍZKE TATRY / Po uzavretí väčšiny chodníkov vo Vysokých Tatrách sa pre turistov obmedzili možnosti na turistiku. V Nízkych Tatrách ale niektoré národné parky zostali otvorené. Ako je to na hrebeni Čertovica, ktorá oddeľuje Kráľovo hoľské od Ďumbierskych Nízkych Tatier?

Cestou po hrebeni ďumbierskych Nízkych Tatier je možno vidieť kopce, ktoré sú doslova oholené od stromov. Nie všetko je ale ľudským pričinením. Pohorie pomenoval slávny slovenský geológ Dionýz Štúr v roku 1860 a znelo Nižné Tatry. Potom ale nastala chyba v preklade a zostal názov Nízke Tatry. S uzáverou turistických chodníkov to tu nie je také ako vo Vysokých Tatrách. Na štyroch úsekoch tu platí obmedzenie od 1. októbra do 30. júna, v zime sa dá ale po tyčovom značení prejsť celý hrebeň. Ten má dĺžku až 95 kilometrov. 

Cestou na samotný vrch Nízkych Tatier, teda Ďumbier, turistov taktiež nečakajú žiadne obmedzenia. Stretnúť tam môžete kamzíkov vysokotatranského pôvodu, ktorí sú akousi zálohou v prípade problémov. "Bohužiaľ, došlo k medzidruhovému kríženiu v rámci alpského poddruhu, ktorý žije v Slovenskom raji a vo Veľkej Fatre,"  povedal zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler. 

Ak sa chystáte do jaskyne Mŕtvych netopierov, môžete. Ani tá totiž nie je uzavretá. Na dĺžku má 22 kilometrov a na hĺbku 325 metrov. Vo Vysokých Tatrách sa už ochladilo a pribudol tam aj sneh, čo onedlho nastane aj v Nízkych Tatrách. Netreba preto podceňovať obuv a oblečenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy