Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problém s pitnou vodou v škôlkach. Vodárne tvrdia, že je v poriadku, hygienici nie
Zdielať na

Problém s pitnou vodou v škôlkach. Vodárne tvrdia, že je v poriadku, hygienici nie

KOLÁROVO / Baktérie v pitnej vode verejného vodovodu znepokojujú rodičov škôlkarov v Kolárove. Hygienici na jar dočasne zatvorili jednu a teraz už dve škôlky. Podľa vodární je dodávaná voda v poriadku. Výsledky odberov hygienikov ale tvrdia niečo iné.

Vo vode tečúcej z kohútikov v dvoch materských školách v Kolárove objavili hygienici závadné baktérie. "V pitnej vode sa vyskytli koliformné baktérie a izolovali sa ďalšie cytrobakter a ersinia, ktoré môžu spôsobiť ochorenia," uviedla Helena Palušková z RÚVZ Komárno. Fekálna kontaminácia odpadovou vodou, nebola potvrdená. Avšak koliformné baktérie, ktoré majú podľa niektorých zdrojov priamy vzťah k fekálnemu znečisteniu, sa tu objavili už po druhýkrát. Rodičia detí sú znepokojení. "Stále sme odbití s tým, že je to baktéria a hotovo, a všetko je prechlórované, je to čisté a je to pitná voda," vyjadrila sa zástupkyňa rodičov. 

Na jar pritom podľa slov primátora Árpáda Horvátha vymenili v Materskej škole na Lesnej 10 celý vodovodný systém vnútorný. Po pol roku ale hygienici, na základe výsledkov vzoriek, museli škôlky opäť dočasne zatvoriť. Aj keď výsledky vzoriek odobratých vodárenskou spoločnosťou boli v poriadku. "My odoberáme vzorky po ustálení teploty a dezinfikovaní odberného miesta, RÚVZ kontroluje kvalitu vody na kohútiku," vyjadrila sa k celej veci Západoslovenská Vodárenská spoločnosť. Vodárne u seba problém nevidia – dokonca umiestnili vodomer do novej šachty, prečistili kanalizačnú prípojku a prepláchli a prechlórovali vnútorný rozvod. "Je to celé nelogické, dve škôlky sú vedľa seba, jednu škôlku otvoria a vzadu pavilón druhej škôlky a predný pavilón je stále nakazený, ako je to možné," poznamenala ďalej zástupkyňa rodičov. 

Mikrobiologická závadnosť v ostatných odberných miestach Kolárova nebola evidovaná. "Pitná voda z vodovodu je úplne nezávadná, čistá," upozornil primátor Horváth. "Obhliadkou sa nepreukázalo napojenie studní na verejný vodovod. V najbližšom okolí boli preventívne inštalované spätné klapky k vodomerom," vysvetlila vodárenská spoločnosť. Na pitnú vodu v oboch materských školák si pracovníci RÚVZ posvietia aj naďalej. Budú ju kontrolovať častejšie. "Je to ukazovateľ, že v tom verejnom vodovode v lokalite je nejaký problém, je to v štádiu riešenia, aby sa zistilo, odkaľ sa to tam dostalo," dodala Helena Palušková z RÚVZ.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy