Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
TANAP-om znejú motorové píly. Ľudia sa sťažujú na rozsiahly výrub lesov
Zdielať na

TANAP-om znejú motorové píly. Ľudia sa sťažujú na rozsiahly výrub lesov

VYSOKÉ TATRY / Nad skládkami dreva znepokojene krútia hlavou nie len obyvatelia ale i turisti. Ťažbu dreva totiž prebieha aj na chodníku, ktorý vedie na Biele a Zelené pleso. Pílenie lesov je ale horúcou témou aj v Nízkych Tatrách a Poloninách.

Ochranári to na chodníku k Bielemu plesu vôbec nemajú ľahké. Ak ich chcú upozorniť, že porušujú návštevný poriadok, často počujú aby si spravili poriadok oni s výrubmi stromov. V oblasti Šalviového prameňa je to kritické a zabrať dostal aj chodník, kde sa objavila olejová škvrna. Pravdepodobne z drevorubačských píľ. Kvôli ťažbe bol dokonca odklonení aj turistický chodník. 

Niekoľko stromov padlo aj v oblasti lesov Kežmarok. "Dochádza vyslovene k likvidácii lykožrútovej kalamity. Na všetky výruby v tejto lokalite bola udelená výnimka z Okresného úradu odboru starostlivosti o životné prostredie Prešov," povedal riaditeľ lesov mesta Kežmarok Juraj Kulík. "Pokiaľ je tam stupeň ochrany nižší ako piaty najprísnejší, lesnícka činnosť môže byť v TANAPe vykonávaná," vyjadril sa riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. 

Ministerstvo životného prostredia plánuje podmienky ťažby sprísniť, napríklad regulovať národnú ťažbu. Zatiaľ je to ale tak, že ak si chcete užiť nádhery Tatier, musíte strpieť sťažené podmienky pre momentálny výrub stromov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy