Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Mikolášik: Čo nám bráni v tom, vymeniť plastovú tašku za papierovú?
Zdielať na

Europoslanec Mikolášik: Čo nám bráni v tom, vymeniť plastovú tašku za papierovú?

BRATISLAVA / Väčšina surovín na výrobu plastov pochádza z fosílnych zdrojov, ktoré sa v prírode nerozložia. Ak to tak bude pokračovať ďalej, do roku 2050 by plastových výrobkov bolo v mori viac ako rýb. Zákaz jednorazových plastových výrobkov má priniesť zlepšenie tejto situácie. Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik v rozhovore uviedol, čo je stále problémom, na ktorý by sa Európska únia mala zamerať.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik.

Aký dopad má znečistenie morí a oceánov na prírodu i na človeka?

Európska únia, obzvlášť Európsky parlament, celkom správne reaguje na alarmujúce zistenia, ktoré informujú o nebývalom znečistení morí, oceánov, a teda aj pláží plastovými výrobkami. Sú to stovky miliónov ton odpadu, ktoré sa nachádzajú vo svetových vodách. Je to výsledok toho, že používame jednorazové plastové výrobky. Keďže občania Európy, vrátane Slovákov, stále nerecyklujeme, nachádzajú sa v moriach a dostávajú sa do životného prostredia. Je dokázané, že sa tieto plasty zapracovávajú aj do živého organizmu morských živočíchov, nie sú to len korytnačky, ale aj rôzne ryby, mäkkýše či kôrovce. My ich potom konzumujeme. Ako lekár musím povedať, že je len otázkou času, kedy sa nájdu priame dôkazy prepojenia tohto fenoménu na ľudské zdravie.

Ktoré plastové výrobky Európsky parlament zakazuje?

V tomto prípade Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín striktne vytýčil desať najčastejšie používaných jednorazových plastov, ktoré predstavujú 80 percent všetkých plastov, ktoré v moriach nachádzame. Ak tieto produkty zakážeme, veľmi to prispeje k celkovému výsledku. Sú tam cigaretové ohorky, nápojové fľaše, plastové poháre a vrchnáky, jednorazové tyčinky do uší, plastový príbor, paličky na držanie balónov, plastové taniere, polystyrénové obaly na jedlo, jednorazové tašky.

Čo tieto produkty nahradí?

Je na vynaliezavosti výrobcov, aby vymysleli vhodné náhrady. Nie som priemyselník ani výrobca, no v takýchto križovatkových situáciách, kedy ľudstvo hľadalo riešenie, sa vždy niečo objavilo. Som presvedčený, že je otázka času, kedy výskumníci ponúknu iné, rozložiteľné materiály, ktoré budú voči prírode zhovievavejšie. Čo nám bráni v tom, aby sme namiesto plastových tašiek nosili papierové vrecúška? Podľa mňa nič. Treba apelovať aj na informovanosť a na zodpovednosť občanov, je treba robiť kampane. Na môj vkus sa o tom málo hovorí aj v školách. Mladí ľudia sa radi nadchnú pre niečo pozitívne a ekologické. Pokojne a vedecky podloženými argumentmi či šotmi v televíziách sa dá verejnosť na tieto veci upozorniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy