Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odchádzajúca starostka tvrdí, že chcela ľuďom výhodne predať pozemky pri Domaši a kúpila si ich aj ona
Zdielať na

Odchádzajúca starostka tvrdí, že chcela ľuďom výhodne predať pozemky pri Domaši a kúpila si ich aj ona

DOMAŠA / Na Domaši sa predávali pozemky. Obec Bžany sa rozhodla ponúknuť výhodnú cenu pre rybárov, ktorí tam majú nevysporiadané pozemky, ale tiež pre miestnych s trvalým pobytom v dedine. Všetko by bolo možno v poriadku, keby medzi kupujúcimi neboli tí, ktorí ich aj predávali. Starostka i poslanci

"Ja som chcela vyrovnať krivdu vo vzťahu k obyvateľom obce Bžany," takto bráni starostka obce Bžany predaj obecný pozemkov. Vraj chcela napraviť krivdu, keď sa podľa nej domáci roky nedostali k pozemkom. A tak poslanci zahlasovali a rozhodli, že miestni budú mať pozemky po 5 eur za meter štvorcový.

"Ľudia, ktorí sa mali vysťahovať kvôli Domaši, nebolo im umožnené kúpiť pozemky. Za to sa zastupiteľstvo rozhodlo tak ako sa rozhodlo," dodáva starostka. A tak miestni nakúpili. Okrem dvoch cudzích, dvaja poslanci aj starostka s manželom, či ich syn s nevestou a tiež mladší syn si pozemok dokúpil. Podľa právnika je to ale problém.

"O tom hovorí zákon o majetku obcí a hovorí veľmi presne, že obecný majetok nemôžu nadobúdať starostovia, poslanci, prednosta obecného úradu alebo iní zamestnanci obce, ani ich príbuzní," vysvetľuje právnik Jaroslav Pilát. "Ja som kupovala ako obyvateľka obce a zároveň ako starostka," uviedla starostka. Za niekoľko rokov sa z Domaše stala lukratívna chatárska lokalita. Ceny pozemkov v rekreačnej oblasti sú niekoľkonásobne drahšie ako v okolitých obciach. A vo všeobecnosti platí, že čím bližšie pri vode, tým drahšie.

Pozemky obec predala bez znaleckého posudku. Žeby porušila zákon starostka nepripúšťa na ustanovenie o predaji obecného majetku má ako vyštudovaná právnička vlastné vysvetlenie. "Toto ustanovenie ja považujem za diskriminačné," hovorí starostka. Obec je podľa nej malá a tu každý je s každým rodina. Pozemky predávali s takzvaným osobitým zreteľom. Tým má byť práve trvalý pobyt.

"To znamená, podľa mňa, zneužitie zákona. To, že ide o obyvateľa obce, tak to pre mňa nie je dôvod na to, aby bol takýto inštitút použitý," dodáva Pilát. O predaji pozemkov nevedeli ani niektorí chatári. Jozef pochádza z Prešova, na Domaši chatárči už 30 rokov. "Aj ja by som kúpil za 5 eur," hovorí Jozef. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy