Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rodiny, ktoré prišli o strechu nad hlavou, hovoria o zlyhaní. Pomôcť mali aj maďarskí hasiči
Zdielať na

Rodiny, ktoré prišli o strechu nad hlavou, hovoria o zlyhaní. Pomôcť mali aj maďarskí hasiči

SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO / Šokujúce zistenia po požiari bytovky v Slovenskom Novom Meste neďaleko našich južných hraníc. Jej obyvatelia už videli a počuli maďarských hasičov ako im idú na pomoc, no tí sa zrazu vrátili na svoju stanicu. Vtedy nikto netušil, či je potrebné zachraňovať aj ľudské životy. Miestni hovoria o zlyhaní systému.

Domáci vôbec nechápali čo sa deje, plamene postupne ničili strechu. K bytovke s odstupom času prišli ako prví miestni dobrovoľníci a až po nich, štátni profesionáli. "Nebola vyžiadaná medzinárodná pomoc z Maďarska, nakoľko Hasičský a záchranný zbor disponuje dostatočnými silami a prostriedkami na likvidáciu požiaru takéhoto rozsahu," vyjadrila sa k veci Katarína Križanová, z prezídia hasičského zboru. 
 

Obyvatelia bytovky hovoria o absurdnej situácii. Kým slovenskí profesionálni hasiči museli k požiaru cestovať až 30 kilometrov, ich maďarskí kolegovia ho mali doslova pod nosom. Zásah zahraničných hasičov na Slovensku, je vraj možný iba vo výnimočných prípadoch. Tie sú uvedené v medzinárodných zmluvách medzi jednotlivými štátmi. "Býva využívaná najmä v prípade prírodných katastrof alebo požiarov s veľkou rozlohou, kedy sú domáce sily a prostriedky plne vyťažené," vysvetlila Križanová. Majitelia zničených bytov sú presvedčení, že v dobe európskej únie ide o zlyhanie kompetentných. Prioritou má byť každá dostupná pomoc pri záchrane života a majetku ľudí, bez ohľadu na hranice.

Najčítanejšie správy