Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenských astronómov odvialo až na Havaj. Ich výnimočný systém pomôže celej Zemi
Zdielať na

Slovenských astronómov odvialo až na Havaj. Ich výnimočný systém pomôže celej Zemi

BRATISLAVA / Slovenských astronómov zavialo na opačný koniec sveta. Len nedávno sa vrátili z Havajských ostrovov, kde na vrcholoch dvoch sopiek nainštalovali svoje zariadenia.

Slovenskí astronómovia inštalovali na Havaji vlastné optické zariadenia, ktoré sledujú takmer celú oblohu. Toto zariadenie bolo vyvinuté na sledovanie zanikajúcich meteroidných čiastočiek, ktoré prichádzajú z medziplanetárneho prostredia, z komét alebo z asteroidov. Postupne astronómovia rozširujú svoje pôsobisko, aby mohli sledovať južnú alebo severnú hemisféru počas 24 hodín. "Sú to optické zariadenia, ktoré sú chránené vonkajším obalom a vždy večer sa obal otvorí," vysvetlil astronóm a astrofyzik Juraj Tóth, FMFI UK, Bratislava. 

​Systém je plne automatický, takže záznam sa nemusí prechádzať od záberu k záber, ale počítač analyzuje, či niečo zaujímavé preletelo v danom časovom úseku. Názov AMOS je akronym z All-sky Meteor Orbit System (Celooblohový systém na zaznamenávanie alebo vypočítavanie dráh meteorov), ale má to evokovať aj príbuznosť k Jánovi Amosovi Komenskému, podľa ktorého je pomenovaná univerzita v Bratisalve, odkiaľ vedci prichádzajú. "Tento systém sa nám prvýkrát podarilo umiestniť na zahraničných svetových observatóriách," informoval Juraj Tóth.

V 2007 bol prvý prototyp vyvinutý a nainštalovaný v Modre, ale na Slovensku je už v súčasnosti viac miest, kde sú optické systémy umiestnené. Po Slovensku vedci systém rozšírili aj na Kanárske ostrovy, púšť Atacama v Čile a postupne prechádzajú na západnú pologuľu. Ďalej by mali kroky nasledovať do Austrálie a južnej Afriky, čo by zabezpečilo tri kamery na severnej a rovnako tri na južnej pologuli. "Plán je nasledovne mať na daných miestach systém funkčný aspoň päť rokov. A ak by boli peniaze na predĺženie misie, tak by sme radi ďalej pokračovali v týchto výskumoch aj ďalších päť rokov," povedal astronóm. 

Systém môže sledovať nielen meteority letiace oblohou, ale aj veci, ktoré vytvoril človek.Vedci sa ale vďaka nemu snažia vyskúmať odkiaľ pochádzajú meteoritné častice, ktoré k nám prichádzajú. V akých prúdoch prichádzajú, niektoré sú také husté, že môžu ohroziť satelity. "Druhá vec je, že malé častice sú zvyčajne v dráhach, kde sa nachádzajú aj väčšie, nebezpečnejšie telesá, takže vďaka malým časticiam vieme odhadnúť nebezpečenstvo," objasnil Juraj Tóth.

Nepriamym spôsobom je teda systém akýmsi varovným ukazovateľom. Avšak keďže ukazuje už zanikajúce častice, nie je možné vydať nejakú príliš včasnú výstrahu. Avšak zo štúdia prúdov, vedci vedia povedať do budúcnosti, čo by sa mohlo diať. 

Pred niekoľkými rokmi vedci navrhli aj systém ADAM, ktorý by vedel väčšie telesá spozorovať ešte pred vstupom do atmosféry, vďaka čomu by bolo možné skôr reagovať na nebezpečenstvo. 

​Astronómov dva mesiace zamestnával záhadný objekt:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy