Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
COOP Jednota Slovensko rokovala s Úniou hydinárov Slovenska
Zdielať na

COOP Jednota Slovensko rokovala s Úniou hydinárov Slovenska

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Predmetom rokovania  Coop Jednoty Slovensko a Únie hydinárov Slovenska bol súčasný stav chovu hydiny  na Slovensku a jeho vplyv na kvalitu vajec, ako aj dopady zavedenia 2,5 % odvodu pre obchodné reťazce.

COOP Jednotu Slovensko zastupovali generálny riaditeľ, Ján Bilinský a  vrchný riaditeľ obchodnej sekcie, Branislav Lellák, Úniu hydinárov Slovenska reprezentoval jej riaditeľ, Daniel Molnár.

Predstavitelia diskutovali o problematike obmedzenia predaja vajec z klietkového chovu, ktorá súvisí s vyhlásením nadnárodných zahraničných reťazcov, že ukončia ich predaj do roku 2025. Slovenskí farmári pritom v súčasnosti vyprodukujú až vyše 88 % vajec z klietkového chovu a len asi 11 % vajec z podstielkového.

"Je potrebné zdôrazniť, že kvalita a zloženie vajec nezávisí od spôsobu chovu. Na kvalitu a zloženie vajec vplýva iba krmivo, ktoré konzumuje nosnica. Proces tvorby vajca je rovnaký, nezávisle od prostredia, v ktorom sliepka žije," uviedol šéf Únie hydinárov Slovenska, Daniel Molnár.

COOP Jednota Slovensko, ako najväčší podporovateľ domácej produkcie, nebude obmedzovať  predaj vajec z klietkového chovu a naďalej bude podporovať slovenských farmárov. 

Predstavitelia hovorili aj o navrhovanom zákone o 2,5 % odvode pre obchodné reťazce. Zhodli sa, že uvedený návrh sa nedotkne len systému COOP Jednota, ale aj slovenských hydinárov, ktorí majú svoje vlastné predajne. V konečnom dôsledku pripravovaný odvod ohrozí aj domácich producentov a výrobcov.

Najčítanejšie správy