Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Do KDH sa už nikdy nevrátime
Zdielať na

Do KDH sa už nikdy nevrátime

Vladimír Palko a František Mikloško boli v KDH šikanovaní. Palko obvinil funkcionára, ktorého odmietol menovať do vysokej funkcie na ministerstve hnutia, že sa mu usiloval pomstiť. <b>VIDEO: vyjadrenia bývalých lídrov KDH</b>

Štyria poslanci KDH, ktorí dnes odišli z hnutia tvrdia, že už dlhší čas boli šikanovaní. František Mikloško uviedol konkrétnych ľudí, ktorí podľa nich vytvárajú v hnutí atmosféru oportunizmu a pragmatizmu a usilujú sa zlikvidovať tých, ktorí nejdú s väčšinou. Jeden neúspešný kandidát na vysoký post na ministerstve vnútra sa chcel dokonca Vladimírovi Palkovi pomstiť jeho „vylúčením” z parlamentu.

Podľa F. Mikloška je Kresťansko-demokratické hnutie pred zánikom. Opustilo všetky relevantné zásady a princípy a dnes sa usiluje len o jedno – vyťažiť z účasti na moci čo najviac. Za situáciu podľa neho nesie plnú zodpovednosť predseda hnutia Pavol Hrušovský, ktorý „sa sústreďuje už len na jedno: aby uhájil svoju pozíciu.“ Podpredsedov hnutia „Brocku, Fronca a Sabolovú“ nazval „ideológmi pragmatizmu,“ ktorých až na jedného podporuje celé vedenie KDH.

Rozhodnutie odísť je pre Františka Mikloška definitívne a vylúčil, že by sa ešte niekedy mohol vrátiť do tohto hnutia. V. Palko potvrdil, že rovnaký postoj majú aj ostatní, hoci zatiaľ nechcú zakladať novú stranu. Palko však striktne vylúčil, že by vstúpili do niektorej existujúcej, napr. OKS.

Poslanci zároveň potvrdili, že sa nevzdajú svojich mandátov, hoci práve na to sa ako na jedinú vec spýtal Pavla Minárik šéf KDH P. Hrušovský. „Povedal som nie a Pavol Hrušovský na reagoval, že berie na vedomie.“ Všetci štyria poslanci – okrem doteraz menovaných aj Rudolf Bauer – však už dlhší čas boli pod tlakom, aby z parlamentu odišli. Dôvodom bolo najmä to, že ešte ako členovia vedenia strany nepodporili vstup do vlády so Smerom.

Vladimír Palko dnes dokonca obvinil jedného z funkcionárov KDH, že sa mu chcel takto pomstiť. „Ten človek chcel byť šéfom sekcie verejnej správy na ministerstve vnútra, keď som ho ja viedol.“ Nestal sa ním a neskôr navrhol, aby bol V. Palko disciplinárne potrestaný.

Pavol Minárik zároveň potvrdil, že svojho najvýznamnejšieho postu v parlamente sa nevzdá. Je predsedom výboru pre školstvo, kultúru a médiá. Toto miesto získal ako nominant opozičného KDH, napriek tomu dnes otvorene naznačil, že ak ho bude chcieť hnutie po dnešnom odchode vymeniť, bude ho musieť nechať odvolať v parlamente a na to bude potrebovať podporu vládnej koalície.

Zdielať na

Najčítanejšie správy