Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Staré preukazy nevrátili poisťovniam, tisíce ľudí
Zdielať na

Staré preukazy nevrátili poisťovniam, tisíce ľudí

Zdroj: Archív Joj

Povinnosť vrátiť neplatný preukaz si vlani vôbec nesplnilo viac ako 93.000 poistencov.

Starý preukaz zdravotnej poisťovne, ktorý mali poistenci vrátiť po zmene poisťovne do 8. januára, stále neodovzdali tisíce ľudí. Vyplynulo to z ankety ČTK.

Povinnosť vrátiť neplatný preukaz si vlani vôbec nesplnilo viac ako 93.000 poistencov, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však tento rok plánuje nedbanlivosť či zábudlivosť trestať prísnejšie než v minulom roku.

Najviac nevrátených preukazov chýbalo zdravotnej poisťovni Union, ktorá od januára stratila najvyšší počet poistencov. "Preukaz nevrátila asi polovica z nich," povedala hovorkyňa Unionu Nina Zelníková. Z poisťovne odišlo asi 125.000 klientov, čo tvorilo viac než polovicu z celkových približne 232.000 ľudí, ktorí sa rozhodli pre zmenu poisťovne.

Približne polovica ľudí nevrátila preukaz ani Európskej zdravotnej poisťovni, pričom ju opustilo viac ako 20.000 klientov. V ďalších poisťovniach zaznamenali vyššiu návratnosť preukazov. Poisťovni Dôvera sa vrátilo približne 70 percent z nich, Apollu viac ako 80 percent a Všeobecnej zdravotnej poisťovni asi 96 percent preukazov. Spoločná zdravotná poisťovňa údaje neuviedla.

Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže za nevrátený preukaz potrestať poistenca pokutou do 5000 korún. Preukaz je totiž možné zneužiť. Ak by totiž pri ošetrení pacient predložil lekárovi alebo lekárni preukaz poisťovne, z ktorej sa odhlásil, mali by zdravotníci ťažkosti získať za svoju prácu peniaze. Vlani však podľa skorších vyjadrení úradu nikto preukaz nezneužil.

Najsilnejšou poisťovňou ostala aj po odchode viac než 40.000 poistencov Všeobecná zdravotná poisťovňa. Viac než 20.000 ľudí sa totiž do nej naopak prihlásilo a poisťovňa má naďalej takmer tri milióny klientov.

Najväčší prílev nových poistencov zaznamenala Dôvera, ktorá po započítaní odchádzajúcich klientov zvýšila svoj poistný kmeň na viac než 840.000 poistencov a je druhou najväčšou na trhu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy