Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Transfúzia krvi pre najlepšieho priateľa
Zdielať na

Transfúzia krvi pre najlepšieho priateľa

Archívna reportáž

BOJNICE / Zachraňujú životy tým, že darujú to najcennejšie – krv. Reč však nie je o ľuďoch, ale o psoch. Aj tieto zvieratá sa neraz ocitnú v ohrození života a potrebujú krv. Napriek tomu, že na Slovensku neexistuje krvná banka pre potreby štvornohých miláčikov, odbery krvi fungujú najmä vďaka dobrovoľníkom. Tí sú pripravení kedykoľvek pomôcť.

"Volali mi, že fenka je otrávená, aby sme prišli darovať krv, tak sme išli," hovorí Simona Kubíčková, majiteľka psa, jedna z tých, ktorí neváhajú a idú pomôcť, keď je treba. Zverolekár psovi najskôr dal infúziu, o pár minút neskôr začal samotný odber krvi.

"Darovať krv by mali zdravé, mladé psy, váha vyššia ako 25 kg," vysvetľuje zverolekár Martin Borko, EJMI BOJNICE. "Psík má vyše 12 krvných skupín a pri prvej transfúzii je to v poriadku."

Baltazár má okolo 80 kilogramov a na jeden krát môže darovať až 800 ml krvi. Odber zvládol výborne. Simona Kubíčková vraví: "Prebiehalo to dobre, akurát mu bolo trochu teplo, dýchal, ale v pohode."

Tentoraz mu odobrali okolo pol litra krvi. Okamžite s ňou utekali do vedľajšej miestnosti, k sučke, ktorá bojovala o život. "Tomuto jedincovi to tak pomohlo, že keby nedostal transfúziu, tak by uhynul," hovorí veterinár Martin Borko.

Pani Kubíčková má aj druhého psíka, ktorého krv zachránila život inému psíkovi pred niekoľkými týždňami. Keďže na Slovensku neexistuje krvná banka pre psov, veterinári sa musia spoliehať na vlastnú sieť dobrovoľníkov.

Baltazár a Diesel darovali krv prvýkrát, nie však naposledy. Simona Kubíčková vraví: "Teraz tri mesiace nemôžu darovať, ale potom keď zavolajú určite pôjdeme."

Ak sa nepodarí zohnať darcu krvi, psovi pomôže už len zázrak:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy