Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novinka pre školákov. Budú si môcť vybrať povinný jazyk, nemusí to byť len angličtina
Zdielať na

Novinka pre školákov. Budú si môcť vybrať povinný jazyk, nemusí to byť len angličtina

BRATISLAVA / Školákov čaká od budúceho školského roka novinka, pokiaľ ide o výučbu cudzích jazykov. Ktorý cudzí jazyk chcú povinne študovať, si budú môcť ponovom vybrať z ponuky školy, už to nebude len angličtina. Diskusia o výučbe cudzích jazykov sa rozprúdila tento týždeň, pretože streda bola Európskym dňom jazykov.

Žiaci v siedmom ročníku vedia výborne angličtinu, pretože je povinná. No podľa ministerky školstva napríklad na úkor nemčiny. "Aj na základe výsledkov tohtoročnej maturitnej skúšky, až 38 percent žiakov neurobilo nemčinu. Úroveň nemčiny medzi našimi študentami sa katastrofálne znižuje," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. Aj to je dôvod, prečo dá deťom a školám voľnosť už od budúceho septembra v tom, ktorý jazyk chcú študovať povinne.

"Plánujeme liberalizáciu, nenútiť všetky deti sa učiť ako prvý jazyk angličtinu, ale vybrať si z tých 5+1 jazykov," dodala Lubyová. Zmeny sú plánované už od budúceho septembra.

"Myslím si, že to tu neprinesie žiaden efekt. Chcem sa len opýtať protiotázkou, či rodičia sú na to pripravení. Rodičia tlačia a chcú, aby sme od prvého ročníka učili angličtinu," hovorí riaditeľka ZŠ Ostredkova v Bratislave, Erika Drgoňová.

Upozorňuje aj na otázku učiteľov. "My sme spolu s poslednými deviatakmi prepúšťali aj nemčinárov, ktorých sme v škole mali," dodáva Drgoňová. "V žiadnom prípade by to nemalo byť chápané tak, že teraz ideme prepúšťať všetkých angličtinárov a preškolovať na nemčinárov," dodala Lubyová.

Podľa štatistík si slovenské deti po angličtine dnes vyberajú hlavne nemčinu, za ňou ruštinu či francúzštinu. Dnes škola musí ponúknuť druhý cudzí jazyk v siedmej triede. Deti si ale môžu vybrať aj iný predmet než druhý cudzí jazyk. Aj preto zaznievajú hlasy, že je to málo. "V podstate druhý cudzí jazyk sa v slovenskom vzdelávacom systéme dostal do pozície voliteľného cudzieho jazyka s minimálnym počtom hodín, týmto sú slovenské deti v nevýhode oproti populácii v iných krajinách EÚ," uviedol Marek Ľupták, prezident Spoločnosti učiteľov nemeckého a jazyka a germanistov na Slovensku.

"V roku 2016 v rámci celej Európy až 65 percent dospelých v produktívnom veku ovládalo aspoň jeden cudzí jazyk," uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zaviesť dva povinné cudzie jazyky, ministerka školstva neplánuje."Dva cudzie jazyky je dobrá cesta, ale zatiaľ sme sa neprikročili k tomu, aby to bolo spovinnené," dodala Lubyová.

Najčítanejšie správy