Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tatrami sa prehnala víchrica. A priniesla perinu, ktorou budú prikryté zrejme až do jari
Zdielať na

Tatrami sa prehnala víchrica. A priniesla perinu, ktorou budú prikryté zrejme až do jari

VYSOKÉ TATRY / Tak, ako meteorológovia sľubovali, Vysokými Tatrami sa v noci prehnala víchrica, ktorá v nárazoch na hrebeni dosahovala silu orkánu. Ale to nebolo všetko. Ráno začalo snežiť. A Jožo Kubáni bol ako vždy zvedavý, situáciu si chcel overiť a tak absolvoval jesenno - zimnú túru z Hrebienku na Téryho chatu.

Na Hrebienku bolo počasie ešte jesenné, padal sneh s dažďom, až vyššie to vyzeralo na sľubovaný sneh, ale vietor nebol žiadny. Približne vo výške 1500 metrov už sa dalo hovoriť o snežení. Aspoň tak to za nás zisťoval v tatrách Jožo Kubáni.

Situácia sa začala meniť v Malej studenej doline. "Čím ideme vyššie, tým je jeseň belšia a teplota naozaj výrazne klesá," dodáva aj Jožo Kubáni. Cestou stretol reportér aj turistov, ktorí strávili noc na horskej chate. A potvrdili, že noc bola poriadne veterná. "Celú noc sme nespali. Naozaj zlé to bolo v nárazoch." Vietor v nárazoch dosahoval na Lomnickom štíte až 170 km za hodinu.

Od 1800 metrov už sa v Tatrách dá hovoriť o súvislej snehovej pokrývke. Našli sa aj takí, ktorí mali adrenalínový zostup, keďže boli v obyčajných teniskách. V takomto počasí a najmä pri snehovej pokrývke už nevidno nerovnosti a diery, turisti sa môžu poľahky zraniť.

Poriadna zima už je od výšky 2000 metrov. Teploty sú pod nulou, udiera silný nárazový vietor a sneží. Všetko dokopy vytvorilo ľad, ktorý môže byť pri nesprávne zvolenej výbave extrémne nebezpečný.

​Ako bude a čo nás čaká si pozrite v predpovedi počasia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy