Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu sa stal Róbert Lunter
Zdielať na

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu sa stal Róbert Lunter

Zdroj: Šariš

PREŠOV – Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo! Svoje o tom vedia aj výčapníci, ktorí pivo zákazníkom servírujú. Oni totiž rozhodujú o tom, v akej kvalite sa pivo Šariš dostane do pohára spotrebiteľa na prevádzke. Preto si dal pivovar Šariš záväzok, že bude ako patrón piva na východe Slovenska prispievať k budovaniu pivnej kultúry v jeho domovskom regióne. Práve preto zorganizoval Šariš tento rok v poradí už tretí ročník súťaže Šariš Majster výčapu. Najlepšie načapovaný mok pripravujú v prevádzke Kolmanka v Prešove.

Cieľom súťaže Šariš Majster výčapu bolo vyzdvihnúť tradičné remeslo čapovania, ale najmä skvalitniť úroveň servisu a pivnej kultúry vo východoslovenských podnikoch a reštauráciách. Najlepší výčapník pritom nie len že musí excelentne načapovať pivo, ale musí mať aj vedomosti o pivnej kultúre.

V rámci hodnotenia súťaže museli výčapníci zbierať body v písomnom teste z teoretických znalostí pivnej kultúry, starostlivosti o pivo, varného procesu a vedomostí o značke a produktoch piva Šariš. Nasledovala degustácia pivných vzoriek, pri ktorej museli súťažiaci správne identifikovať značku a druh piva. Poslednou súťažnou disciplínou bola praktická skúška za výčapom, ktorá nejedného súťažiaceho poriadne potrápila. Porota prísnym okom hodnotila celkový prejav súťažiaceho a samotné čapovanie. Každý súťažiaci musel načapovať tri predpísané štýly čapovania.

Šariš oceňuje tých najlepších z najlepších, ktorí sa naplno odovzdali svojmu remeslu, s cieľom poskytnúť svojmu štamgastovi pivný zážitok v jeho najdokonalejšej podobe. V ročníku 2018 si najskôr sily v čapovaní zmerali výčapníci na regionálnych kolách v Spišskej Novej Vsi, Humennom a Prešove. Vo finálovom kole, ktorého časť sa konala v Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši a časť v originálnej konceptovej prevádzke v Prešovskom Šariš Pube, si sily zmeralo 16 najlepších. O kvalite svojich schopností nakoniec najviac presvedčil Róbert Lunter z prevádzky Kolmanka v Prešove. „Po vyhlásení výsledkov to bol skvelý pocit. Účasť v súťaži mi dala nové skúsenosti, prestíž s tým spojenú, kopec nových informácií, ktoré som sa naučil a získal. Na začiatku som vo víťazstvo ani nedúfal, pretože tam bolo mnoho kvalitných výčapníkov. Kolmanka je rodinný podnik, v ktorom zákazníkom ponúkame kvalitné služby, a moje ocenene je toho dôkazom,“ povedal hrdý víťaz Róbert Lunter.

Striebornú medailu si odniesla Dominika Lapošová z prevádzky Music Pub v Šarišských Dravciach a tretie miesto získal Štefan Dzurilla z prevádzky Reštaurácia u Susedy v Smižanoch.

Aj tretí ročník súťaže Šariš Majster výčapu ukázal, že východniari sú znalí svojho remesla. Z roka na rok sa úroveň výčapníkov zvyšuje. Všetci súťažiaci ukázali, že sú ochotní učiť sa nové veci, starať sa a zdokonaľovať pivnú kultúru vo svojich podnikoch a prinášať svojim hosťom pivo v tej najlepšej kvalite, tak ako práve opustilo brány pivovaru.

Najčítanejšie správy