Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorológovia vydali výstrahu pred prízemným mrazom. Platí pre celé Slovensko
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahu pred prízemným mrazom. Platí pre celé Slovensko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V nasledujúcich dňoch sa môžu počas noci vyskytnúť prízemné mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa na utorok aj na stredu. V noci z pondelka na utorok do siedmej hodiny ráno platí výstraha pre sever a juh stredného Slovenska.

Vo výške päť centimetrov nad povrchom môže teplota vzduchu klesnúť na -3 až 0 °C. Na noc z utorka na stredu meteorológovia rozšírili výstrahu pred prízemným mrazom na celé územie Slovenska. Od polnoci do 7:00 ráno môže teplota päť centimetrov nad zemou dosiahnuť -5 až 0 °C. "Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," varuje SHMÚ.

Horskí záchranári neodporúčajú ani túry do vyšších miest, a to pre potenciálne nebezpečenstvo, ktoré predstavuje silný vietor v podtatranskom regióne. Na zubačkovú a električkovú trať už spadlo niekoľko stromov. Tie ale boli v krátkom čase odstránené a tak by mala byť tatranská železnica v poriadku.

Situácia vo vyšších polohách je ale podľa reportérky TV JOJ Zuzany Pojedincovej podstatne horšia. K silnému vetru sa pridal mrznúci dážď, o čosi vyššie aj sneženie.Horskí záchranári preto neodporúčajú túry, ani tie horolezecké. 

Pozrite si reportáž o situácii v Tatrách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy