Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vladyka Chautur odmieta, že by sa dopustil zneužívania. Obvinenia majú diskreditovať cirkev, myslí si
Zdielať na

Vladyka Chautur odmieta, že by sa dopustil zneužívania. Obvinenia majú diskreditovať cirkev, myslí si

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Rozhovor teológa a bývalého kňaza Miroslava Kocúra pre Denník N otvoril pandorinu skrinku. Podľa jeho vyjadrení slovenskí kňazi nie sú žiadnou výnimkou a tiež zneužívajú deti, pričom cirkev sa to snaží ututlať podobne ako v Írsku, či v Spojených štátoch. Konferencia biskupov Slovenska oponuje. Tvrdí, že akékoľvek zneužívanie odsudzuje. Koľkí kňazi za to boli potrestaní, údajne nevie.

"Povedala, že keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou," opísal pre Denník N teológ Miroslav Kocúr príbeh dnes už dospelej ženy, ktorú mal ešte pred 30 rokmi zneužívať nemenovaný biskup.

Krátko na to reagovala košická gréckokatolícka eparchia a potvrdila, že sa obvinenia týkajú tamojšieho vladyku Milan Chautura. Muža, ktorý má charizmu a nesporné množstvo nasledovateľov. Pred políciou vypovedal už v auguste, rovnako ako jeho údajná obeť, ktorá žije v Írsku. Akékoľvek zneužívanie detí odmieta: "Deti mám rád, takže by som im to ani nevedel urobiť," povedal Chautur. 

"Na základe vykonaného dokazovania vyšetrovateľka musela dané trestné oznámenie odmietnuť nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania," uviedol policajný hovorca v Prešove Daniel Džobanik. 

Vo svojich statusoch na sociálnej sieti Vladyka hovorí aj o tom, že podobné obvinenia majú za úlohu podkopať cirkev a články o obetiach sa tendenčne zneužívajú na protináboženské ciele. Neskôr naopak pridal vyjadrenie, podľa ktorého sa cirkev musí najprv zaujímať o obete až potom o svoju reputáciu: "Ja tieto veci chápem, že sú a veľmi ich bolestne vidím tam, kde sú reálne, takže toto nie je pravda, že by som nevnímal ten problém aj v cirkvi, len v mojom prípade nemám k tomu sklony," povedal Chautur. 

Policajné uznesenie zatiaľ nie je právoplatné. Spis má teraz prokuratúra a čaká sa aj na to, či sa odvolá žena, ktorá košického biskupa obvinila. 

Na Slovensku to nie je veľká téma

Zneužívanie detí kňazmi na Slovensku doteraz nebolo veľkou témou. Známy je ale prípad z Nevidzan, kde tamojšieho duchovného aj právoplatne odsúdili. Jeho obeťou bolo len 11-ročné dievča. "Dotyčný farár vec podával tak, že išlo o otcovské dotyky. Tam boli k dispozícii sms a bol urobený aj dobrý znalecký posudok z oblasti sexuológie," uviedla advokátka Olexová. 

V Humennom už niekoľko rokov prebieha súd s dnes už bývalým kňazom, ktorý mal zneužiť dnes už 27-ročnú ženu, keď bola ešte len dieťa a dokonca s ňou splodiť dieťa. Cirkev ho už vylúčila zo svojich radov, právoplatný rozsudok ale zatiaľ nezaznel. Podľa advokátky sa zneužívanie všeobecne dokazuje veľmi ťažko: "Je to extrémne ťažké, pretože tieto činy sa dejú vyslovene v ústraní, medzi štyrmi stenami, bez svedkov," dodala Olexová. 

Konferencia biskupov Slovenska tvrdí, že akékoľvek zneužívanie považuje za odsúdeniahodné. Koľko slovenských kňazov už bolo stíhaných za zneužívanie vraj ale neeviduje: "Na to je priamo Vatikánska kongregácia pre náuku viery. Tá rozhoduje a aj súdi obvinených kňazov. Ak sa vina dokáže, zbaví ich úradu," uvádza sa v stanovisku Konferencie biskupov Slovenska.

K téme sme oslovili aj emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Oficiálne sa nechcel vyjadriť, no myslí si, že je dôsledkom ututlávania podobných prípadov v cirkvi.

O prípade sme vás už informovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy