Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vraj bol nerentabilný, pritom ho využívali tisíce ľudí. V nemocnici doslúžil röntgen, nový je v nedohľadne
Zdielať na

Vraj bol nerentabilný, pritom ho využívali tisíce ľudí. V nemocnici doslúžil röntgen, nový je v nedohľadne

VEĽKÝ MEDER / Neraz museli pacienta ožiariť aj dva, či trikrát, kým mu spravili použiteľnú snímku. Teraz už nemajú ani túto možnosť. V mestskej poliklinike vo Veľkom Mederi zatvorili röntgenologické pracovisko. Prístroj definitívne doslúžil. O kúpe nového zatiaľ nikto nehovorí.

"Ten stroj sa stále kazil, v podstate bol neopraviteľný," potvrdil aj chirurg Milan Valúch. Postupne sa jeho stav zhoršoval, čoraz častejšie bol práceneschopný. Takmer 60 ročný röntgen veľkomederskej polikliniky na jar odišiel na večný odpočinok. Bol jediný na okolí. Síce v analógovej kvalite, ale denne ho využívali desiatky pacientov. Tí musia od marca cestovať za snímkou Dunajskej Stredy. "Ja robím aj úrazovú chirurgiu, denne 5 až 10 pacientov potrebuje röntgen. Len v mojej ambulancii," vysvetľuje Valúch.

"Pľúcne vyšetrenie zahŕňa v sebe aj röntgenovú snímku pľúc, v chrípkovej sezóne je to 30 ľudí denne," potvrdila aj pľúcna lekárka Miroslava Undesser. Pridávajú sa aj ďalší kolegovia: "Potrebujeme ho aspoň minimálne 15-krát denne," hovorí aj ušno-krčná špecialistka Alžbeta Kosárová. "Ak máte v ruke choré dieťa, ktoré musíte poslať ešte o 20 km ďalej a potom sa musí znovu postaviť pred ambulanciu," tvrdí detská lekárka Alžbeta Vrezgová.

Röntgenové pracovisko prevádzkuje dunajskostredská nemocnica. V mestskej poliklinike nemusí, na rozdiel od lekárov, platiť žiadne nájomné, kúpa nového, podľa zákona už digitálneho prístroja, sa zatiaľ nezrealizovala. "Uráža nás, keď sa napíše, že je to nerentabilné, keď je tu 8600 obyvateľov, plus spádová oblasť okolo 30 tisíc a je tu ročne 650 tisíc návštevníkov na termálnom kúpalisku," rozhorčuje sa primátor Veľkého Medera, Samuel Lojkovič.

​Poslanci schválili 40 tisíc eur na úpravu priestorov pre nový röntgen. Nemocnica prisľúbila jeho prevádzkovanie. Kto kúpi prístroj za 100 tisíc eur, prípadne repasovaný za približne polovicu, zatiaľ nevedno. "Hľadáme s predstaviteľmi mesta riešenie, ako zabezpečiť digitálne RTG na miestnu polikliniku, keďže kľúčové investície smerujú do neďalekej dunajskostredskej nemocnice, v tomto smere máme obmedzené ekonomické možnosti," potvrdil hovorca Svet zdravia - nemocnica v Dunajskej Strede, Tomáš Kráľ. "Čakajú, že tak hádam kúpime röntgen," tvrdí Lojkovič.

"Od poisťovne nemocnica v Dunajskej Strede dostáva finančné príspevky na to, že prevádzkuje röntgenové zariadenie vo Veľkom Mederi," tvrdí Ildikó Dobis, poslankyňa MsZ vo Veľkom Mederi. "Chodí zastupovať do Dunajskej Stredy ten, ktorý tu pracuje," dodáva Valúch. "Reálne uvažujem o tom, že odídem z Medera pracovať inde, kde sú tieto služby dostupné," dodáva Undesser.

Môže sa stať, že mesto príde o všetkých lekárov a budova, ktorá je len 300 metrov od termálneho kúpaliska získa nové využitie. "Nechceme predať budovu, chceme ju ponechať ako polikliniku," tvrdí Lojkovič. "Je to lukratívna budova. A keď nebude RTG, tak odíde chirurg, ortopéd, pľúcnu ambulanciu môžu zatvoriť aj internista odíde, aj tak sa dá devastovať a likvidovať zdravotníctvo vo Veľkom Mederi," tvrdí Dobis. V prípade, ak sa do tejto budovy v dohľadnej dobe nedostane funkčný röntgen, obyvatelia sú pripravení začať s petíciou.

Aj nemocnica v bratislavskom Ružinove mala rovnaké problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy