Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedostatok sestier chcú riešiť aj zvyšovaním platov
Zdielať na

Nedostatok sestier chcú riešiť aj zvyšovaním platov

BRATISLAVA / Obyčajní ľudia navrhujú zvýšiť platy sestier tak, aby presiahli 1000 eur. Podľa nich to môže pomôcť návratu našich sestier zo zahraničia, ale aj motivovať tie, ktoré tu zostali, aby z našich nemocníc neodchádzali preč. Kým ale Matovičovci hovoria o 10 tisíckach chýbajúcich sestier, ministerstvo tvrdí, že je to maximálne 3000, no a samotné nemocnice o presných číslach ani hovoriť nechcú.

Matovičovci na nedostatok zdravotných sestier a pôrodných asistentiek reagujú poslaneckým návrhom, ktorý ich platy výrazne navýši. "Ide o hrubý plat. Teraz je to 738,72 eur v hrubom, my navrhujeme zvýšiť túto sumu na 954 eur. Ďalej z 912 eur na 1144 eur," uviedla členka strany Elena Červeňáková.  

Sú si však zároveň vedomí, že ich šance na spoluprácu s parlamentnou väčšinou sú malé. "Ja osobne som presvedčený, že tento návrh neprejde, ale má to byť inšpirácia pre vládu, aby konečne začala niečo robiť a my si myslíme, že keď to my navrhneme, ony prídu s podobným návrhom," uviedol Krejčí.  

Rast platov

A skutočne je tomu tak. "My si uvedomujeme akútnosť a potrebu riešenia a v súčasnosti rokujeme o navýšení platov pre sestry," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Podľa informácii TV JOJ by platy sestier mali skutočne výrazne rásť a to o 10 či 15 percent plus nárast podľa mzdového automatu. Koľko reálne ale vyrokujú isté nie je. Sú len na začiatku.

Platy a stav sestier 

Podľa ministerstva chýba 2 až 3 tisíc sestier a ich plat vraj dnes už presahuje 1000 eur. "Priemerný plat sestry v nemocniciach patriacich pod Ministerstvo zdravotníctva SR je 1260 eur," uviedla Eliášová. 

To znamená len 30 štátnych zdravotníckych zariadení, ďalších 75 nemocníc sú súkromné zariadenia a teda výška platu sestry v týchto zariadeniach je otázna. Oslovené nemocnice majú zverejnené inzeráty s ponukou práce ale hľadajú len pár kusov, nie sú to desiatky. V Národnom ústave srdcovo a cievnych chorôb potrebujú doplniť ešte 18 sestier. 

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline je na tom o trochu lepšie. V žilinskej nemocnici momentálne hľadáme 5 sestier a 1 pôrodnú asistentku," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. V Ružomberku chýba v nemocnici 15-20  sestier. 

Univerzitná nemocnica v hlavnom meste ako i Národný onkologický ústav ale presné počty chýbajúcich sestier zverejniť nechceli. "Samozrejme, každú sestru, ktorá by chcela prísť pracovať do Univerzitnej nemocnice v Bratislave, určite prijmeme, a to aj v prípade, ak by sme mali plný stav, pretože starostlivosť o pacienta je náročná a aj týmto spôsobom môžeme zlepšiť komfort pacienta, ale tiež pracovné podmienky zdravotných sestier," povedala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. 

V zdravotníctve je pritom tak málo ľudí, že niektoré oddelenia musia zatvárať. Aby zakryli problém, nalepia na dvere oznam "Maľujeme". Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy