Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do nemocníc pribudlo viac ako 8000 nemocničných lôžok. Skontrolovať ich prišiel premiér osobne
Zdielať na

Do nemocníc pribudlo viac ako 8000 nemocničných lôžok. Skontrolovať ich prišiel premiér osobne

BRATISLAVA / Jednou z veľkých avizovaných investícii do zdravotníctva je aj výmena nemocničných lôžok v slovenských nemocniciach, ktorá sa začala v uplynulých dňoch a o ktorej prišiel v pondelok informovať do Univerzitnej nemocnice v Bratislave osobne premiér s ministerkou zdravotníctva.

Na celom Slovensku vymenia 8 100 nemocničných lôžok. "Meníme lôžka, ktoré často majú 20-30 rokov. Len do Univerzitnej nemocnice v Bratislave pôjde viac ako 2000 lôžok," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

"Na nových posteliach sú už antidekubitné matrace, čiže také, ktoré zabraňujú vzniku preležanín. Doteraz to bolo tak, že na starých posteliach neboli a bolo nutné používať špeciálne podložky alebo špeciálne matrace," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Našou základnou požiadavkou bolo, aby sme si posteľ vedeli dvihnúť do výšky operačného stola. Má aj centrálnu brzdu na všetky štyri kolieska naraz," uviedol Lukáš Činčurák z prvej gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a z Univerzitnej Nemocnice v Bratislave. 

O téme preležanín u dlhodobo chorých pacientov práve pre nevhodné postele sa hovorí už niekoľko rokov. Ešte aj dnes musia niektorí pacienti celé týždne ležať na  niekoľko desaťročných posteliach. Dôsledkom sú veľmi bolestivé hlboké rany, ktoré nie je ľahké vyliečiť. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa počet hospitalizácií ukončených s diagnózou dekubity na Slovensku každý rok pohybujú okolo čísla 400. 

Obnova viac ako 8000 nemocničných lôžok je teda veľkou nádejou pre pacientov, no stále to nie je dosť. Potrebovali by sme ich až 20 000. Lôžka, ktoré v pondelok osobne odovzdal premiér Pellegrini s ministerkou Kálavskou si zatiaľ rozdelia iba štátne nemocnice. "V druhom kole sa, samozrejme, budeme snažiť výjsť v ústrety aj ostatným, ale zatiaľ sú sanované len pre Univerzitné fakultné nemocnice," povedala Kalavská.

Okrem výmeny postelí ministerstvo investuje aj do prístrojov. Po nových CT čakajú nemocnice aj zásielku lineárnych urýchľovačov na liečbu onkologických pacientov. Tie, ktoré využívajú dnes, sú totiž už tiež tridsiatnici. Rekonštrukciou postupne prechádzajú aj jednotlivé oddelenia nemocníc, kde sú prioritou číslo jeden sociálne zariadenia, no chystajú sa aj oveľa vyššie investície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy