Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po novom budeme mať tri druhy nemocníc
Zdielať na

Po novom budeme mať tri druhy nemocníc

Archívna reportáž

BRATISLAVA / O optimalizácii a redukcii našich nemocníc sa hovorí už roky. No k realizácii nedošlo. Až doteraz. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce so stratifikáciou alebo reformou nemocníc začať v najbližších mesiacoch. V praxi to znamená, že všetky nemocnice sa postupne rozdelia na tri typy a v každej pacientovi poskytnú len presne vymedzený typ zdravotnej starostlivosti.

Na papieri je detailná vízia ako by sa naše nemocnice mohli postupne fungovať do roku 2030.

"Sme si nadizajnovali, ako by sme chceli a aká je potreba, aby vyzeralo slovenské zdravotníctvo. Presne zadefinujeme prvý, druhý a tretí typ nemocnice, čo môže robiť," hovorí Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva.

Pre pacienta to v jednoduchosti znamená síce kilometre navyše ale zároveň vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti. Optimalizovať efektívne a neefektívne nemocnice znamená výraznú redukciu oddelení či celých nemocničných zariadení, čo vyvoláva odpor pacientov.

Príkladom je aj nedávny pokus o zrušenie pôrodníckeho oddelenia vo Svidníku. Ľudia protestovali.

"Ľudia si musia uvedomiť, že ide o veľkú reformu a že je správne cestovať za lepšou zdravotnou starostlivosťou a nie je podstatné mať nemocnicu na druhej strane cesty," hovorí Dušan Zachar, analytik INEKO. "Som pripravená robiť aj nepopulárne opatrenia, ak povedú k lepšej kvalite zdravotnej starostlivosti," hovorí ministerka Kalavská.

Samotné nemocnice sú za. Stratifikácia totiž zároveň čiastočne rieši aj nedostatok pracovných síl. Prezident asociácie nemocníc by ale uvítal, ak by postupné zmeny v nemocniciach boli záväzné aj pre ďalšiu vládu v poradí a stratifikácia nezostala opäť na papieri a v prázdnych rečiach.

"Politici sa takých vecí boja. Ale ak to neurobia, tak nám hrozí živelná stratifikácia, nie riadená, pretože oddelenia sa budú zatvárať i tak. Ľudia si musia uvedomiť, že lepšie je rodiť tam, kde majú denne 60 pôrodov ako v nemocnici, kde rodia 3 za mesiac," hovorí Marián Petko.

Detaily spôsobu delenia nemocníc plánuje ministerstvo objasniť už v blízkej budúcnosti.

Otázka stavu nemocníc sa opäť preberala aj počas letných horúčav:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy