Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia chcú slovenskú školu, ale samospráva na to nemá. Premiér hasil spor na juhu Slovenska
Zdielať na

Ľudia chcú slovenskú školu, ale samospráva na to nemá. Premiér hasil spor na juhu Slovenska

ROHOVCE / Premiér Peter Pellegrini bol osobne urovnávať spor medzi samosprávou v Rohovciach v okrese Dunajská Streda a občanmi obce, ktorí požadovali pre svoje deti triedu s vyučovacím jazykom slovenským. Všetko má vyriešiť nová legislatíva. Ako býva u nás zvykom, bude ale pravdepodobne platiť až od nového roka.

Základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským navštevuje v súčasnosti asi 90 detí. Tie, ktoré sa učia v slovenskom jazyku, navštevujú školu v Šamoríne. Tam ale pre plnú kapacitu škola udelila pre žiakov z okolitých dedín stopku. 

"Zastupiteľstvo v Šamoríne rozhodlo, že tam môžu chodiť len deti, ktoré majú trvalý pobyt v Šamoríne, ale oni môžu chodiť do Gabčíkova, dohoda bola taká, že och tam škola prijme. Ale oní majú aj iné možnosti, ísť do Lehnic, či do Štvrtku na Ostrove," myslí si obyvateľka obce Rohovce. "Chceme, aby tu zostala maďarská škola," dodáva ďalší.  

Maďarsky či slovensky? 

V obci sú, zdá sa, v prevahe občania, ktorí sú za zachovanie len maďarskej školy. Rodičov, ktorí majú záujem o zriadenie slovenskej školy, spočítate na prstoch dvoch rúk. Starosta im v ústrety nevyšiel a tak o pomoc žiadajú premiéra. "Môj syn pôjde o rok do školy a prečo, keď je slovenské dieťa nemôže chodiť do slovenskej školy? Mám nosiť dieťa do Gabčíkova, keď bývam tu a pracujem v Bratislave aj s mužom. Veď to je 60 kilometrov to je neúnosné," sťažuje sa druhá strana obyvateľov. 

Premiér rozhodol 

Premiér si za okrúhlym stolom vypočul názory všetkých zúčastnených a priznáva potrebu zmeny legislatívy. "Vláda sa zaviazala k dodržiavaniu práv menšín v ich jazyku, ale zas nedovolím, aby slovenské deti nemali možnosť učiť sa v slovenskom jazyku," vyjadril sa Pellegrini. 

Určí sa teda zákonom lehota, dokedy samosprávy musia spolupracovať a nájsť kompromis. Ak je záujem o slovenský aj jazyk inej národnostnej menšiny obce musia nájsť riešenie. "Je problém, že samosprávy nekomunikujú medzi sebou, ale buď sa dohodnú, alebo to určí zákon," dodal premiér. Tento školský rok to ale nebude, nakoľko príprava zákona vyžaduje svoj čas. 

Premiér na záver vyzval, aby ľudia z toho nerobili problém nacionálny, ide totiž o problém technický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy