Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini na oslavách SNP: Extrémisti nemajú úctu k našim dejinám a patria na ich hnojisko
Zdielať na

Pellegrini na oslavách SNP: Extrémisti nemajú úctu k našim dejinám a patria na ich hnojisko

BANSKÁ BYSTRICA / Výročie Slovenského národného povstania si dnes priami účastníci bojov aj slovenská politická špička pripomenuli na mieste, kde to celé pred sedemdesiatimi štyrmi rokmi vypuklo. Banská Bystrica, presnejšie Múzeum SNP pripravilo veľkolepé oslavy, na ktoré sa prišli pozrieť tisíce návštevníkov. Prezident, premiér aj predseda parlamentu dokonca sedeli vedľa seba. Hymnu na úvod zaspieval 90-ročný bývalý partizán.

​Sedemdesiate štvrté výročie Slovenského národného povstania si prišli uctiť priami účastníci, politici ale aj tisíce návštevníkov. Výber toho, kto tento rok otvorí oslavy spevom hymny nebol vôbec náhodný. Pán Strmeň, ktorý pred pár dňami oslávil 90. narodeniny bol priamym účastníkom povstania.

Mnohí z nich boli ešte v tínedžerskom veku keď ich zastihla vojna. Miesto bezstarostnej mladosti sa pridávali k oddielom a odchádzali od rodiny do hôr.

"Keby bolo treba, tak by som bol odhodlaný ísť aj dnes. Slovenské národné povstanie splnilo účel bez ohľadu nato, či bolo potlačené alebo nie. Splnilo účel," hovorí účastník povstania Ján Krutý.

Ak by Nemci vyhrali...

Strachu sa doteraz nezbavila pani Culková, v čase povstania mala iba 10 rokov a vojna ju pripravila o blízkych. "Strach, bieda. Hlavne ten strach. A ten mi pretrvával veľmi dlho. Možno že až do teraz. Keď niečo zahrmí, tak má človek hneď predstavu, čo to bolo," dodáva Mária Culková, ktorá tiež prišla do Banskej Bystrice osláviť spomienku na Slovenské národné povstanie. 

Mladá generácia, ktorej často vyčítajú, že sa o dnešné dejiny nezaujíma sa tento rok po prvýkrát zapojila do osláv. "Všade nám chýba mládež. Potrebovala by vedieť, ako to vtedy bolo a čo by nás čakalo. Oni by tu prakticky ani neboli, keby Nemci zvíťazili," myslí si partizán plk.František Orlovský.

"Záleží nám na tom, aby mladá generácia budovala budúcnosť podľa toho, čo sa stalo v minulosti, že nadväzujeme. Je tam dôležitá kontinuita a preto sme tu, aby sme si uctili pamiatku, vedeli do budúcnosti a pamätali si veci," dodal stredoškolák Alexander Ernest.

​Tvrdé slová premiéra

Do Banskej Bystrice prišla aj trojica najvyšších ústavných činiteľov. Premiér v prejave kritizoval extrémistov. "Takíto ľudia, ktorí nemajú úctu k našim dejinám a ktorí chcú prehodnocovať naše dejiny, nemajú na to právo. Práve naopak, takíto ľudia patria na hnijisko dejín a nemajú právo verejne vystupovať," vyhlásil vo svojom prejave v Banskej Bystrici premiér Peter Pellegrini.

"Vďaka týmto odvážnym ženám a mužom, vďaka rodinám ochotným znášať útrapy a čeliť pomste nepriateľa po potlačení povstania tu dnes môžeme stáť so vztýčenou hlavou," vyhlásil v prejave prezident Andrej Kiska.  

"SNP je naozaj najvýznamnejšia udalosť našej histórie. Ukázala skutočný charakter Slovákov slovenského srdca," dodal predseda parlamentu Andrej Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy