Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko bojovalo proti nacistom v Povstaní, teraz sa musí postaviť nacistickej nenávisti v online priestore
Zdielať na

Slovensko bojovalo proti nacistom v Povstaní, teraz sa musí postaviť nacistickej nenávisti v online priestore

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Predpoludním sa stretli na oslavách SNP, kde sedeli vedľa seba, popoludní zase za okrúhlym stolom na radnici v Banskej Bystrici. Traja najvyšší ústavní činitelia si mesto, kde sa začalo Slovenské národné povstanie, vybrali, aby spoločne hovorili o fašizme a antisemitizme. Podľa slov prezidenta Kisku sa všetci zhodli na tom, že na sociálnych sieťach treba vyhlásiť nulovú toleranciu nenávistných prejavov.

Nie je náhoda, že rovno z osláv SNP sa presunuli na radnicu, kde diskutovali za zatvorenými dverami. V meste spojenom so Slovenským národným povstaním hovorili traja najvyšší ústavní činitelia s predstaviteľmi samosprávy a zástupcami cirkví.

Prezident Andrej Kiska povedal: "Musíme si hovoriť pravdu, aj o tom, kde zlyhávame. Či sú to politici, ktorí sú ochotní podporovať názory fašistov v parlamente, či politici, ktorí jeden rok tvrdia, že fašistov treba vyhnať a potom nevedia vylúčiť budúcu spoluprácu s fašistami. Je to zlyhávanie na úrovni učiteľov často. Zlyhávanie v kultúrnych a spoločenských organizáciách, ktorí pozývajú extrémistov a fašistov na svoje akcie."

Nulová tolerancia by mala platiť na extrémistické prejavy na sociálnych sieťach, kde ľudia často ukrytí za anonymi vyjadrujú nenávisť a to bez obavy z trestu či postihu.

"Nulová tolerancia je cesta, mne sa ťažko pozerá na to ako človek, ktorý evidentne propaguje fašistické myšlienky,  odchádza zo súdu vysmiaty, vyškerený, s úsmevom od ucha k uchu a smeje sa všetkej spoločnosti a dokonca aj pozostalým obetí fašizmu rovno do očí a beztrestne sa vráti do svojho života," vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

Prezident dodáva: "Musíme urobiť jasný poriadok na internete, nie je možné šíriť násilie a extrémizmus po sociálnych sieťach, v diskusiách, beztrestne urážať."

Predseda parlamentu Andrej Danko povedal: "Ak je dnes trestné, ak vám poviem niečo zlé alebo vás urazím osobne, tak by to malo byť trestné, aj keď vám to napíšem na status alebo vám to dám v komentároch."

Na stole je aj téma antisemitizmu, ktorá by sa mala podľa Andreja Danka dostať do parlamentu v októbri: "K tejto definícii antisemitizmu dnes nezaznela žiadna výhrada. Môžem povedať, že po mojej diskusii aj s ministrom Lajčákom, nič tomu nebráni, aby Slovensko bolo príkladom pri právnych pravidlách definície týchtoch konaní."

Nenávistné prejavy v internetovom svete a ich postihovanie by sa malo prejaviť aj v sprísnení legislatívy.

Premiér Pellegrini povedal: "Tak, aby sudcovia mohli dávať prísne tresty a pokuty. To je jediná cesta. Nesmieme takéto veci tolerovať, pretože ak nezačneme proti tomu bojovať už teraz, tak sa nám to bude množiť a budeme nemilo prekvapení, čoho budeme svedkami v nasledujúcich rokoch."

Slovensko legislatívu, ktorá postihuje nenávistné prejavy, má. Nejako sa ju ale nedarí v praxi využiť. Občas stačí, ak poviete, že neviete ani len zapnúť počítač:

Súvisiace články