Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcovia dostali list, že dom seniorov končí. Boja sa, že ich vyhodia pod holé nebo a prosia o pomoc
Zdielať na

Dôchodcovia dostali list, že dom seniorov končí. Boja sa, že ich vyhodia pod holé nebo a prosia o pomoc

BRATISLAVA / Klienti jedného súkromného domova dôchodcov sa na nás obrátili so žiadosťou o záchranu. Prevádzkovateľ, ktorému za opateru platili nemalé peniaze im totiž nečakane oznámil, že končia. Namiesto toho, aby si po odpracovaných rokoch užívali pokojnú starobu, sa teraz boja, že skončia na ulici. A sami si s tým nevedia poradiť.

"Chlapci, pomôžte nám, lebo nám nemá kto pomôcť." "Či nás na smetisko pohádžu, ale kde máme ísť?" "Rušia prevádzku," vysvetľujú traja obyvatelia domu pre seniorov Meričian v Košiciach. Sociálne zariadenie seniorov pre ľudí na sklonku života by malo znamenať akú-takú istotu, no ten pri Košiciach údajne nečakane rušia. A medzi vystrašenými dôchodcami sa povráva  tom, že ich jednoducho vytlačia na ulicu a zostanú pod holým nebom. "Ide o veľa ľudí, ktorí sú ležiaci, nemobilní, nemajú kam ísť," hovorí Eva Fabišíková, dcéra jedného z klientov. "Všetci sú v práci v zahraničí a ja nemám nikoho doma," tvrdí klientka zariadenia Monika Tiburáková.

"Toto nemôžeme dopustiť." Do rúk reportérov TV JOJ sa dostal dokument, kde majitelia budovy a pozemku žiadajú o vysťahovanie priestorov a to z dôvodu, že prevádzkovateľ domu pre seniorov dlhodobo neplatí nájomné. Upozorňovali ho na to už v roku 2017. Klienti museli totiž poctivo platiť z vlastného vrecka, mesačne aj 500 eur. "My platíme, tak čo od nás chcú. Im ide len o to, zarobiť," hovorí klientka zariadenia. "Ja som počula, že nie sú tri mesiace vyplatené sestričky a opatrovateľky," tvrdí dcéra klienta.

Pri prevádzkovaní týchto zariadení existujú prísne pravidlá a je otázne, či v tomto prípade, boli dodržané. "Vedenie zariadenia nekontaktovalo vyšší územný celok. Dostali podnet len od majiteľov objektu," hovorí Alena Bašistová, poslankyňa NRSR a predsedkyňa sociálneho výboru. "Následne Košický samosprávny kraj aj písomne kontaktoval poskytovateľa sociálnej služby," tvrdí Anna Činčárová, hovorkyňa úradu košického samosprávneho kraja.

Podľa príbuzných klientov je komunikácia prevádzkovateľov nejasná a o rušení sa dozvedeli len pred niekoľkými týždňami. "V zmysle zákona, ak takýto poskytovateľ služby končí svoju činnosť, tak je povinný do troch mesiacov pred ukončením činnosti a zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby u iného poskytovateľa, " tvrdí Činčárová. "Nepovedali nám o žiadnom náhradnom ubytovaní," rozhorčuje sa jedna z klientiek. "Som kontaktovala Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a budem žiadať o dohľad," tvrdí Bašistová.

V dome seniorov nikto nevie, prečo sa zariadenie uzatvára. Štáb sa spojil aj s prevádzkovateľom zariadenia, ten sa však pred kamerou vyjadriť nechcel. Tvrdí, že všetky zákonné podmienky dodržal, odkázal štáb na právnika, ktorý je momentálne na dovolenke. "V tomto prípade už nejde len o občiansko-právnu rovinu, že ide o to komu patrí daný objekt, alebo nepatrí. Ide už aj o trestno-právu rovinu, pretože je tam všeobecné ohrozenie ľudí, ktorým sa podávajú lieky, alebo celkovo ide o starostlivosť dôchodcov, " dodáva Bašistová.

Dôchodcovia sa chodia teraz modliť do blízkeho kostolíka, aby sa nad nimi niekto z kompetentných, alebo tam hore, zľutoval.

​V tomto prípade zrušilo denný stacionár pre seniorov ministerstvo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy