Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanci SaS chcú zaviesť poplatok u lekára. Pacientom by ušetril čas
Zdielať na

Poslanci SaS chcú zaviesť poplatok u lekára. Pacientom by ušetril čas

BRATISLAVA / Poslanci SaS navrhujú, aby sa pacienti vyhli čakaniu u lekára. Chcú zaviesť takzvaný prednostný poplatok vo výške 10 eur. Novelu predložila Jana Cigániková, Jozef Rajtár, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová a Renáta Kaščáková. Návrh by určoval aj zmenu ordinačných hodín lekárov.

Janka Cigániková, Jozef Rajtár, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová a Renáta Kaščáková navrhujú, aby pacienti nemuseli u lekára dlho čakať. Chcú zaviesť prednostný poplatok vo výške 10 eur. Novelou ale plánujú zmeniť aj riadne ordinačné hodiny. Pacienti, ktorí poplatok zaplatia sa dostanú do ordinácie na presný čas. Rozsah takýchto ordinačných hodín by bol maximálne päť za týždeň.

"Od návrhu zákona možno očakávať skvalitnenie života a možnosť lepšieho manažmentu času najmä pracovne zaneprázdnených pacientov. Zároveň sa zakotvuje pravidlo o minimálnom rozsahu ordinačných hodín špecializovanej ambulantnej starostlivosti, v rámci ktorých nesmie platiť možnosť objednania sa na konkrétny čas, a to na úrovni najmenej trikrát do týždňa najmenej do 12. hodiny (z celkového rozsahu najmenej 40 ordinačných hodín). Doplnkové ordinačné hodiny sa návrhom vypúšťajú," uvádza sa v dôvodovej správe.

Poslanci navrhujú účinnosť zákona od 1. januára 2019. Poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorých ordinačné hodiny nebudú v súlade s právnymi predpismi účinnými od 1. januára 2019, by boli podľa navrhovanej úpravy povinní požiadať samosprávny kraj o schválenie a potvrdenie ordinačných hodín najneskôr do 28. februára 2019.

Pozrite si reportáž o chirurgovi, ktorý nezákonne prijímal niekoľko úplatkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy